POZVÁNKA: Café Evropa speciál: Požáry, sucho a další dopady klimatické změny – jsme připraveni na tyto zásadní výzvy?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Diskuse na téma "Požáry, sucho a další dopady klimatické změny – jsme připraveni na tyto zásadní výzvy?" se uskuteční ve čtvrtek 18. května od 19:40 v Kině Světozor.

  • KDY? 
    • Čtvrtek 18. května od 19:40
  • KDE?
    •  Kino Světozor (Vodičkova 791, Praha 1)

Potvrzení hosté:

  • Elena Višnar Malinovská, vedoucí oddělení adaptace na klimatickou změnu, Evropská komise 
  • Pavel Zahradníček, klimatolog a vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny, AV ČR; člen týmu Intersucho
  • Romana Březovská, ministerský rada, Ministerstvo životního prostředí

Debatu bude moderovat Martin Vokálek, zástupce ředitele, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Rozsáhlé požáry v Austrálii, Severní Americe a jinde ve světě se v loňském roce a na začátku roku letošního s velkou pravidelností objevovaly na titulních stranách většiny médií a jejich dopady byly pro dotčené oblasti katastrofální. Nárůst velkých požárů nicméně představuje celosvětový problém, který se nevyhýbá ani Evropě. Jeden ze čtyř základních živlů si navíc nevybírá krutou daň jen na životech a majetku dotčených obyvatel, ale také často nenávratně poškozuje přírodu a život v ní a negativně ovlivňuje globální klima. Vzhledem ke stále intenzivnějšímu suchu, které je také v České republice, kde zažíváme nejhorší sucho za posledních 500 let jedním z nejcitelnějších dopadů klimatické změny, můžeme očekávat, že požáry budou stále častěji a ve větším rozsahu sužovat řadu států ve světě a v Evropě. To si uvědomují i Češi, kteří se podle dubnového průzkumu Českého rozhlasu i během koronavirové krize nejvíce obávají právě sucha a dalších projevů klimatické změny. V roce 2019 bylo u nás 11 z 12 měsíců nadprůměrně teplých a v dubnu 2020 bylo v českých vodních tocích o 70-94 % méně vody než ve stejném období roku předchozího. Česká republika a další evropské státy proto musí velice rychle reagovat na tyto problémy a klimatické výzvy současnosti, a to i přesto, že čelí bezprostředním následkům pandemie a dalším problémům. Společné a efektivní řešení sucha a jeho dopadů, včetně požárů, a celkové změny klimatu však bude velice složité a bude muset uspokojit s různé potřeby a postoje států, ale i jednotlivých politiků a zástupců různých ekonomických odvětví. 

Jak jsou evropské státy připraveny na stále citelnější sucho a jaká řešení mohou fungovat u nás? Jaké jsou největší dopady sucha v České republice a jak se bude situace vyvíjet? Budou požáry v následujících letech častěji sužovat i Českou republiku a jak se jim můžeme bránit? Jsou naše záchranné složky schopné čelit požárům velkého rozsahu, podobným těm v zahraničí? Jaké oblasti a jaká ekonomická odvětví mohou u nás být požáry nejvíce dotčena? Jak mohou vypadat a fungovat společná řešení nejzásadnějších klimatických výzev současnosti a proč je nutné je řešit co nejdříve i vedle jiných problémů, kterým musíme aktuálně čelit? A jaké kroky ke zmírnění sucha, požárů a dalších dopadů klimatické změny můžeme my sami podniknout?

Speciální debata Café Evropa se uskuteční v rámci festivalu Dny evropského filmu po promítání snímku španělského režiséra Olivera Laxe s názvem „Až přijde oheň“, který se zabývá problematikou požárů v srdci španělské divočiny. 

 Událost je dostupná rovněž na Facebooku. Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#Klimatická změna #Klima #Česká Republika #Požáry

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org