POZVÁNKA: Jakou chceme EU vroce 2025? - Kontrola stavu právního státu

EUROPEUM Institut pro evropskou politiku srdečně zve všechny zájemce na diskuzi s tématem role právního státu a jeho principů ve vztahu k základním unijním hodnotám - svobodě, rovnosti a demokracii. Debata se uskuteční v pondělí 21. října v Evropském domě.

Začátek akce je naplánován na 18 hodin, diskuze se uskuteční v budově Evropského domu v Praze (Jungmannova 24).

Evropská unie byla založena na principech svobody, rovnosti a demokracie - tedy hodnotách, v rámci kterých hrají důležitou roli principy právního státu. V poslední době se vsouvislosti se situací v Polsku a Maďarsku začalo diskutovat o tom, do jaké míry má EU tyto základní hodnoty chránit a zdali má vůbec právo se k nim vyjadřovat. Debata opět částečně zesílila poté, co Evropská komise představila návrh nového víceletého finančního rámce, kde jako jednu z podmínek využití evropských peněz zakomponovala dobrý stav právního státu.

Otázkou k prodiskutování tedy je: Má být takováto podmínka uplatňována? Jak se ktomu staví ČR? Jsou Polsko a Maďarsko jediné země, které mají dle EK problém se stavem právního státu? Nehrozí něco podobného i České republice? A proč jsou principy právního státu tak důležité?

Na tyto a další otázky Vám odpoví:

  • Vít Dostál, Ředitel Výzkumného centra AMO
  • Ing. Jitka Znamenáčková, Odbor politik EU a strukturálních fondů, Ministerstvo zahraničních věcí

Diskuzí v roli moderátora provede Vít Havelka z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. 

Pro účas se prosím registrujte na následující adrese: bit.ly/EU2025Law, nebo nás kontaktujte na europeum@europeum.org. Událost je také dostupná na Facebooku.

 

#Právní stát #Maďarsko #Polsko #Česká republika #Víceletý finanční rámec



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org