Prague Climate Talks 2019

I v roce 2019 jsme pokračovali s projektem Prague Climate Talks – platformou pro expertní diskuse na témata spojená se změnami klimatu. Nabídli jsme několik debat s odborníky a profesionály z relevantních oborů.

Prague Climate Talks je projekt zaměřený na vybudování platformy vhodné pro expertní diskuze o klimatických změnách. Během série debat se spolu setkají odbornící a profesionálové z relevantních oborů se zástupci širší veřejnosti. Diskuze budou probíhat v angličtině a budou tlumočeny do češtiny.

Nadcházející debaty budou zaměřeny na témata:

Odpad jako příčina klimatické změny: co s ním? (13. května 2019)

Odpad, který vyprodukujeme, ovlivňuje změny klimatu mnoha způsoby. Odpady hromaděné na skládkách produkují skleníkové plyny (zejména metan, který je 25krát silnější než CO2). Jedna třetina veškerého jídla na světě se vyhodí, což přispívá k 8 % globálních emisí. Ve zkratce, odpad je často přehlíženým, ale zásadním poháněčem klimatické změny. Jaká inovativní řešení tohoto problému existují? Jaké dopady má např. zavedení zálohových systémů na plastové lahve či zákaz plastových tašek v obchodech? Jaké překážky stojí v cestě účinnému snižování odpadu?

Report je dostupný zde. Podkladový policy paper k debatě: Odpad jako příčina klimatické změny: co s ním?

Jak se nový Evropský parlament vypořádá s klimatickou změnou? (20. června 2019)

V květnu 2019 si evropští občané zvolili nové členy Evropského parlamentu. Rok 2019 je navíc klíčovým pro klimatickou politiku: členské státy finalizují své národní energeticko-klimatické plány, EU diskutuje o výši svých cílů snižování emisí pro roky 2030 a 2050 a čas na udržení globálního růstu teploty na 1,5°C se rychle krátí. Jak si nově zvolení europoslanci poradí s největší výzvou 21. století?

Report je dostupný zde. Podkladový policy paper k debatě: Jak se nový Evropský parlament vypořádá s klimatickou změnou?

Budoucnost českých uhelných regionů (6. září 2019)

Uhlí je na ústupu napříč Evropou. Země jako Francie, Švédsko, Portugalsko, Itálie či Nizozemsko již oznámily, že mezi lety 2020 a 2030 skončí s těžbou a spalováním uhlí. Zatímco Česká republika ještě takové datum neurčila, je jisté, že využívání uhlí pro výrobu elektřiny bude postupně klesat. Jak můžeme tradiční uhelné regiony připravit na tuto transformaci a zajistit, že nikdo nezůstane pozadu? Co se můžeme naučit od zemí, kde k této transformaci již došlo? Jak můžeme zajistit nízkouhlíkovou budoucnost uhelných regionů?

Report je dostupný zde. Podkladový policy paper k debatě: Budoucnost českých uhelných regionů

Dopady postupující klimatické změny se již netýkají pouze vzdálených oblastí na druhém konci světa. Vidíme a pociťujeme je již i v České republice. Lidé na venkově stejně jako ti ve městech cítí stále více dopady klimatických změn na vlastní kůži, od dlouhých vln veder po extrémní sucha. Co můžeme udělat, abychom situaci zmírnili? A jak je Česká republika připravena se adaptovat na změny klimatu v příštích letech?

Report je dostupný zde. Podkladový policy paper k debatě: Dopady klimatické změny v České republice: co můžeme dělat?

 

Rádi byste zůstali v obraze co se týče Prague Climate Talks? Odebírejte náš newsletter a nezmeškejte žádnou novinku.

Projekt spolupořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s pražskou kanceláří Heinrich-Böll-Stiftung a pod záštitou Informačního centra OSN.

#Prague Climate Talks #klima #klimatická změna #klimatické změny #globální oteplování #energie

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org