Prague Climate Talks 2021 – debaty o klimatické změně

Tak jako v minulých letech i v roce 2021 pokračujeme s projektem Prague Climate Talks – platformou pro expertní diskuse na témata spojená se změnami klimatu. Nabízíme několik debat s odborníky a profesionály z relevantních oborů.

Prague Climate Talks je projekt zaměřený na vybudování platformy vhodné pro expertní diskuze o klimatických změnách. Během série debat se spolu setkají odbornící a profesionálové z relevantních oborů se zástupci širší veřejnosti.

Nadcházející debaty budou zaměřeny na témata:

USA zpátky ve hře: co čekat od americké klimatické politiky?  (29. 4. 2021) | Událost na Facebooku | Podkladový článek | Video záznam

Jedním z prvních kroků Joe Bidena po jeho inauguraci v lednu 2021 bylo oficiálně navrátit USA zpět mezi signatáře Pařížské dohody. Mezi jeho nejdůležitější plány patří dosažení klimatické neutrality do roku 2050 a stoprocentní dekarbonizace energetiky do roku 2035. Tyto cíle jsou doprovázeny bezprecedentním investičním plánem, ve kterém jsou na klimatické investice vyhrazeny 2 biliony dolarů.

Jaké geopolitické důsledky můžeme od návratu druhého největšího světového producenta emisí do hry očekávat? Jaký dopad to bude mít na klimatickou a zahraniční politiku EU? Budou USA následovat i další významné ekonomiky, jako např. Rusko nebo Čína?

Klimatická politika EU: od cílů k realitě  (1. 6. 2021) | Událost na Facebooku | Podkladový článek | Video záznam

V prosinci 2020 se členské státy jednomyslně dohodly na zvýšení evropského cíle pro snížení emisí do roku 2030 ze 40 % na alespoň 55 % (oproti roku 1990). V červenci letošního roku má Evropská komise představit očekávaný balíček klimaticko-energetické legislativy „Fit for 55“, který bude zásadní pro splnění nového cíle v příštích deseti letech.

Jaké reformy můžeme v tomto balíčku očekávat? Na kterých z nich bude nejnáročnější se dohodnout spolu s členskými státy a Evropským parlamentem? Co bude balíček znamenat pro Českou republiku?

Klima jako volební téma: Česko vs. Německo  (9. 9. 2021) | Událost na Facebooku | Podkladový článek | Video záznam

Podzim 2021 se ve středoevropském regionu nese ve znamení parlamentních voleb – novou vládu si zvolí jak občané České republiky, tak i Německa. Zatímco některá témata budou rezonovat v obou zemích, jako například obnova ekonomiky a společnosti po pandemii COVID-19, u jiných témat se vnímání v obou zemích výrazně liší.

Jak se staví česká a německá společnost k otázce ochrany klimatu a životního prostředí? Budou se voliči rozhodovat na základě postoje stran k těmto otázkám? Co stojí za vzestupem environmentálních témat v německé politice? Bude Česká republika tento trend následovat?

COP26: co můžeme očekávat?  (5. 10. 2021) | Událost na Facebooku | Podkladový článek | Video záznam

Poté, co minulý rok přerušil plány koronavirus, byla 26. klimatická konference OSN odložena na letošní listopad. Tato konference, která se uskuteční v britském Glasgow, bude tou nejdůležitější od roku 2015, kdy byla přijata Pařížská dohoda. Všichni signatáři této dohody by zde totiž měli představit své navýšené národní příspěvky tak, aby splnili své závazky z Paříže.

Jak si v současnosti stojí největší producenti emisí? Jakou roli sehraje Evropská unie, Spojené státy či hostující Británie v mezinárodních vyjednáváních? Jakou roli zde bude hrát obnova po pandemii? Může se globálnímu společenství podařit společnými silami zabránit nejhorším dopadům změny klimatu?

 

Rádi byste zůstali v obraze co se týče Prague Climate Talks? Odebírejte náš newsletter a nezmeškejte žádnou novinku.

Projekt spolupořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s pražskou kanceláří Heinrich-Böll-Stiftung a pod záštitou Informačního centra OSN. Mediálním partnerem je Deník N.

HBS Praha    Informační centrum OSN v Praze  Denik N logo

#Prague Climate Talks #klimatická změna #klima #environmentalismus #COP26

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org