Denník N: Extrémistické výroky Roberta Fica

Náš zástupce ředitele Martin Michelot se pro Denník N vyjádřil k dopadu vulgárních výroků slovenského premiéra Roberta Fica na dobré jméno slovenského předsednictví.

Náš zástupce ředitele Martin Michelot se pro Denník N vyjádřil k dopadu vulgárních výroků slovenského premiéra Roberta Fica na dobré jméno slovenského předsednictví. Robert Fico se na adresu novinářů vyjádřil se slovy, že "někteří novináři jsou špinavé prostislovenské prostitutky."

Takéto osobné útoky sú oveľa škodlivejšie než prehnané reakcie na pofiderné spravodajské stránky, ktoré preberajú ruskú propagandu. Stránky, ktoré šíria klamstvá sú úspešné pre veľmi slabé mediálne povedomie, a Ficove výroky výroky len posilňujú nedôveru ľudí voči tlači, ktorú kritici vykresľujú ako elitársku.

V európskom kontexte Ficova rétorika podľa francúzskeho analytika len umocňuje pohľad na strednú Európu ako miesto, kde sú základné demokratické slobody ohrozené. Pripomína zatvorenie maďarského denníka Népszabadság či ťažkú situáciu poľského denníka Gazeta Wyborcza..

V konečnom dôsledku to nemusí poškodiť slovenské predsedníctvo, keď sa budú slovenskí diplomati sústrediť na dôležité veci. V každom prípade, to môže viac novinárov prinútiť, aby sa pozreli na obvinenia o predraženej prezentácii loga predsedníctva, na ktoré upozornila mladá zamestnaknyňa ministerstva Zuzana Hlávková. Rovnako tiež zväčšiť tlak na Ivana Korčoka, aby predsedníctvo ukončil v dobrom duchu.

Celý příspěvek si můžete přečíst na stránkách Denníku N.

#Denník N #slovenské předsednictví #Robert Fico

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org