Hospodářské noviny | Do roku 2030 bude v Česku potřeba přeškolit přes pět milionů lidí. Problémy budou mít hlavně automobilky

Český automobilový průmysl zaspává za vývojem zbytku Evropy a světa. Sice si nemůže příliš vybírat, co bude vyrábět, ale má možnost posílit svou konkurenceschopnost a odolnost. Potřebuje k tomu ovšem proškolené a vzdělané zaměstnance, které na místním trhu práce těžko najde. Budeme tedy proškolovat pracovníky automobilek, posilovat pozici našeho strategického odvětví a podporovat spravedlivou transformaci? Nebo budeme dál tvrdit, že se nás přechod na elektromobilitu netýká a za zvýšenou nezaměstnanost může Zelená dohoda pro Evropu? Jak vyrábět elektroauta a zůstat nadále konkurenceschopní? Tématem se ve svém článku zabývá Rebeka Hengalová výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

"Dalo by se namítat, že proškolování zaměstnanců je záležitostí daných podniků. Pokud si včas nevzpomenou, že jejich zaměstnanci nemají ty správné dovednosti pro nový směr výroby, je na nich, aby se s touto skutečností nějak popasovaly. Takto laxní přístup bychom ale neměli dovolit u strategického odvětví, které v Česku zaměstnává přes 180 tisíc lidí napřímo a až půl milionu v přidružených odvětvích. Alternativou ke kurzům je totiž nábor nových zaměstnanců a zánik starých pracovních míst. Na to ale český pracovní trh do roku 2030 nemá kapacitu ani ty správné lidi."

Celý článek si můžete přečíst zde.

#green deal #automobilový průmysl #elektromobilita

Rebeka Hengalová
Výzkumná pracovnice

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org