Info.cz: Česko rezignuje na vliv v EU. Bez zájmu stojí na konci řady a čeká, co na něj ostatní přichystají

Minulý rok ukázal, že Česká republika je schopna efektivně prosazovat své zájmy na evropské úrovni za předpokladu, že jasně definuje své cíle. Nadále ale rezignuje na ovlivňování velkých celoevropských debat a soustředí se jen na dílčí národní cíle. Zároveň platí, že dosáhla rozdílných výsledků v závislosti na tom, o jaký typ evropské politiky se jednalo. Napsal náš výzkumný pracovník Vít Havelka.

Úspěchy v oblasti evropského rozpočtu a vnitřního trhu

Čeští vyjednavači slavili jednoznačně největší úspěch při vyjednávání o dlouholetém evropském rozpočtu pro roky 2021–2027. V zásadě se dá říct, že od Evropské unie dostali vše, co chtěli. Česká republika si sáhne na více peněz z kohezní politiky, než odpovídá síle její ekonomiky. Také bude moci používat evropské peníze flexibilněji než další členské státy a „dáreček“ v podobě 1,5 miliardy eur navíc ve Fondu soudržnosti jí pomůže financovat rozvoj infrastruktury. 

Dařilo se především díky tomu, že Česko od začátku mělo jasně definované cíle, které se v průběhu zásadně neměnily a zároveň představovaly v celoevropském kontextu spíše marginálie. K úspěchu výrazně přispělo také to, že se Česko vědomě neúčastnilo debat na straně Polska a Maďarska o konfrontačních tématech, jako byla provázanost čerpání evropských peněz se stavem právního státu. Více „nábojů“ tak zbylo pro prosazování skutečných českých priorit.

Celý článek si můžete přečíst zde

#Česká republika #evropský rozpočet

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org