TA3: Blokování Fondu obnovy

Ředitel našeho Institutu Vladimír Bartovic byl hostem čtvrtečního vysílání televize TA3. Ve svém výstupu okomentoval aktuální situaci týkající se společného unijního rozpočtu a Fondu obnovy, který má sloužit pro obnovu ekonomik EU po koronavirové krizi.

Situace je velmi vážná, nezůstává totiž mnoho času do konce tohoto roku. Od nového roku by pak měl platit nový rozpočet Evropské unie, a to nejenom roční, ale i dlouhodobý finanční sedmiletý rámec. Pokud se to však do konce roku nepodaří, Evropská unie vstoupí do rozpočtového provizoria.

Polsko a Maďarsko si velmi dobře uvědomují, že jejich výhrady k tomu, že čerpání financí z evropského rozpočtu se navázalo na dodržování pravidel právního státu, nejsou záležitostí právní, ale politickou. Soudní dvůr EU by proto tuto blokádu nevyřešil.

Celé vysílání si můžete pustit ZDE

#Evropský rozpočet # Fond obnovy #Maďarsko # Polsko

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org