iROZHLAS: Pozastavení programu Erasmus pro Maďarsko? "Potrestání a izolace studentů."

Maďarským studentům z 21 univerzit hrozí, že se nebudou moci zapojovat do vzdělávacího programu Erasmus+. Evropská komise je dočasně odstřihla. „Studenti, kteří o Erasmus přijdou nejvíce, nejsou děti rodičů z vyšší střední třídy, ale ti z menších měst a venkova. Nemají prostředky na to, aby mohli vycestovat do zahraničí,“ kritizuje rozhodnutí pro iROZHLAS.cz hungarista Oszkár Roginer, projektový manažer Global EU z Institutu EUROPEUM.

"Vše je součástí jednání o vládě práva, která Tibor Navrancsics (ministr pro místní rozvoj ve vládě Viktora Orbána, poz. red.) vedl s Evropskou komisí v posledních měsících loňského roku. Tento krok však nebyl náhlý. Navrancsics, který je ministrem zodpovědným za regionální rozvoj a rozdělování evropských fondů, uvedl, že Evropská komise neměla námitky proti tomu, aby ve správních radách univerzit zasedali aktivní politici. To však nyní Komise popřela."

"Netýká se to všech univerzit, ale ty největší budou rozhodnutím ovlivněny. Studenti, kteří o Erasmus přijdou nejvíce, nejsou děti rodičů z vyšší střední třídy nebo střední třídy z Budapešti, ale z menších měst a venkova. Ti rozhodně nemají prostředky na to, aby mohli vycestovat do zahraničí, získat zahraniční zkušenosti, navázat kontakty se svými vrstevníky a pracovat na svých jazykových znalostech. Takže by to bohužel znamenalo potrestání a izolaci studentské populace, která je už tak v dosti nejistém postavení."

Celý článek si můžete přečíst zde

#erasmus #Maďarsko

Oszkár Roginer-Hofmeister
Projektový koordinátor a analytik

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org