ECFR: The Nightmare Of The Dark - The Security Fears That Keep Europeans Awake At Night

European Council on Foreign Relations vydal krátce po skončení bruselského summitu NATO přehled bezpečnostních hrozeb tak, jak je vnímají členské státy EU.

European Council on Foreign Relations vydal krátce po skončení bruselského summitu NATO, konaného 11. července 2018, přehled vnímaných bezpečnostních hrozeb pro jednotlivé členské státy EU. Čeho se bojí jednotlivé státy? Nejčastěji zmiňovaná byla otázka Kybernetické bezpečnosti a bezpečnostní situace v bezprostředním sousedství EU. Za nejdůležitějšího partnera v oblasti bezpečnosti v rámci EU je nejčastěji členskými státy považováno Německo, Francie a Velká Británie.

Náš ředitel Vladimír Bartovic přispěl analýzou vnímaných bezpečnostních hrozeb pohledem České republiky. Zmiňuje hlavně rozdílný pohled na hrozby. Zatímco občané vnímají migraci a terorismus jako největší problém, vláda vnímá, po zkušenosti s konfliktem na Ukrajině, jako největší hrozbu bezpečnostní situaci v nejbližším sousedství EU.

The Czech political establishment regards Russia and jihadists as the most threatening actors their country faces. Its view of Russia has rapidly dimmed in recent years, particularly since Moscow’s annexation of Crimea and instigation of a conflict in eastern Ukraine in 2014. However, while seven of nine parties in parliament are wary of Russia and largely supportive of the EU and NATO, the extreme right and extreme left view Moscow as an ally and Washington as an enemy, demanding that the Czech Republic leave NATO.

Celá analýza (v anglickém jazyce) s úvodním komentářem a přehledem všech zemí je dostupná v PDF vpravo vedle článku. Více informací o analýze najdete na stránkách ECFR.

 

#Hrozby #Bezpečnost #PESCO #NATO #Terorismus #Kyberbezpečnost

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org