New Security Challenges from a Visegrad 4 Perspective

Martin Michelot a Martin Macq přispěli úvodní kapitolou do nové publikace maďarského institutu IFAT na téma bezpečnostních výzev v rámci V4.

Institute for Foreign Affairs and Trade (IFAT) vydal publikaci, která se zaměřuje na výzvy a bezpečnostní hrozby a pro prostor států visegrádské čtyřky. Náš Martin Michelot a Martin Macq přispěli úvodní kapitolou na téma vojenské bezpečnosti, která se točí především kolem debaty členství států V4 jak v Severoatlantické alianci, tak v Evropské unii, která by rádá budovala své vlastní vojenské struktury. Budou se státy V4 spíše snažit o harmonizaci vztahů a zájmů, nebo dojde k oslabení této spolupráce z důvodu odlišných priorit v oblasti bezpečnosti?

The V4 cooperation, not only within the battlegroup, is undermined by unilateral initiatives and bilateral cooperation within V4 countries or between one V4 country and another actor. Certainly, this is the result of diverging interests in each of the four countries’ security agendas.

Kapitolu na téma kyber-bezpečnosti napsala Marta Przywala z krakovského Kosciuszko Institute. Viktor Marsai a Péter Kövecsi-Oláh z Migration Research Institute přispěli kapitolou na téma migrace a analytička institutu IFAT, a editorka celé publikace Diana Szőke, uzavírá publikaci svou kapitolou na téma energetické bezepečnosti. 

Více informací o publikaci naleznete zde. Celou publikaci (která je v anglickém jazyce) si pak můžete stáhnout kliknutím na tlačítko PDF vpravo vedle článku.

#V4 #Vojenská bezpečnost #PESCO #NATO #Battlegroup #CEDC

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org