ČT24: Tusk jedná s evropskými lídry

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Studia ČT24, kde komentoval setkání předsedy Evropské rady se zástupci členských zemí EU.

Ředitel našeho institutu Vladimir Bartovic ve vysílání Studia ČT24 hodnotil mimo jiné schůzi Donalda Tuska s Emanuelem Macronem nebo postoj nové německé vlády k EU.

​Na otázku ohledně prohlubování hospodářské a měnové unie a její reformy.

Panuje všeobecná shoda na tom, že reforma hospodářské a měnové unie musí pokračovat tak, aby byla do budoucna schopna čelit prolémům, které mohou přijít. (...) I v české debatě se toto objevuje. Nechceme do měnové unie vstoupit dokud nebude stabilizována. (...) Jelikož se země stojící mimo eurozónu neukazují snahu do eurozóny vstoupit, jejich názory v tuto chvíli nevzbuzjí velkou pozornost.  

Jak ovlivní změna německé vlády vztahy s EU?

Nová německá vláda EU určitě ovlivní, a to tím způsobem, že bude mnohem těžší najít shodu v určitých tématech už jenom v rámci německé národní koalice. 

Záznam je dostupný v archivu ČT24 v čase mezi [11:15-20.43].

 

 

 

 

 

 

#Donald Tusk #Emanuel Macron

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org