ČRo Plus: Hungary's new higher education law

In an interview for ČRo Plus, our director Vladimír Bartovic commented on the disputes over Hungary's new higher education law.

In an interview for ČRo Plus, our director Vladimír Bartovic commented on the disputes over Hungary's new higher education law.

Problém to do určité míry je, protože v EU se v úvodních článcích mluví o hodnotách, na kterých je Unie založená; mluví o tom, že jednotlivé členské země Evropské unie musí tyto hodnoty dodržovat. Pokud některá z členských zemí jedná mimo rámec těchto základních hodnot, tak to pro EU problém je a měla by to řešit.

Ohrožení liberální demokracie je v Maďarsku už dlouhodobějším fenoménem. Premiér Orbán se tím, že liberální demokracie podle něj nejvhodnějším modelem pro maďarský stát není, netají. V souvislosti s vysokoškolským zákonem se tak o nic nového nejedná. Jedná se spíše o dlouhodobý postupný proces oslabování demokratických institucí, snižování role opozice a v podstatě i snižování respektu vůči menšinovému názoru.

 Listen to the interview between the times of [14:41 - 22:10] below.

#Hungary #CEU #Viktor Orbán #European Parliament

Expertise: EU institutional issues, Economic and Monetary Union, € and European budget, Brexit, EU foreign policy, EU enlargement with the focus on Western Balkans, Slovak foreign and domestic policy and economic issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org