iDnes: I jádro a plyn? Evropu čeká klíčový střet o to, co se bude považovat za zelené

Naše seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová poskytla komentář pro iDnes.cz k návrhu taxonomie EU, který byl minulý týden odmítnut dvěma klíčovými výbory Evropského Parlamentu. Vadí jim, že mezi udržitelnými zdroji by mělo být i jádro a zemní plyn.

„Jde například o to, že soukromí investoři nebudou chtít tolik investovat do zdrojů, které nebudou označené za zelené. Může se stát i to, že se evropské fondy budou řídit taxonomií a tím pádem by z nich méně peněz plynulo na rozvoj plynové infrastruktury. Na jádro je už teď složité používat evropské peníze kvůli ochraně hospodářské soutěže, takže tam by podle mě žádné drastické změny nenastaly,“ vysvětluje výzkumnice z Institutu pro evropskou politiku Europeum a analytička Centra pro dopravu a energetiku Kateřina Davidová.

Do jádra jsou totiž potřeba tak obrovské investice, že jejich financování z rozpočtu Evropské unie by mohlo být považováno za zvýhodňování jedné firmy, zvlášť když půlka členských států jádro zcela odmítá. „Státy jako Francie a Česko by rády financovaly jádro ze všech možných zdrojů, ale pak jsou tu zase protijaderné státy, jako třeba Rakousko, které zároveň přispívají do rozpočtu EU více, než berou zpátky. Ty jsou hodně proti tomu, aby se ze společného rozpočtu financovalo další jádro,“ dodává odbornice.

Avšak víc se podle ní teď smráká nad plynem, a to kvůli válce na Ukrajině. „Myslím si, že Německo začalo trochu více přemýšlet nad svou strategií. Počítalo s tím, že plyn bude levný a vždycky dostupný, což už není pravda. Nový kompromis je podle mě asi možné nalézt právě kvůli tomu, že se tak razantně změnila geopolitická situace,“ míní Davidová.

Celý článek zde.

#taxonomie #plyn #jádro #energie

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org