ČRo: Jak to vypadá s energiemi u nás a ve světě? Jak se bude vyvíjet vládní strategie u nás a v evropských zemích? A co světové trhy s energiemi?

Mezinárodní agentura pro energii ve své čtvrtletní zprávě uvedla, že Evropa bude ohledně ruských dodávek bude čelit bezprecedentním rizikům, a že bude možná nucena soutěžit o zkapalněný zemní plyn s Asií. Evropskou situaci, tedy i českou v tomto světovém kontextu probral s Martinou Maškovou náš výzkumný pracovník Michal Hrubý.

"V tuhle chvíli to vypadá, že minimálně v letošním roce se jednotlivé státy Indo-Pacifiku poměrně přizpůsobily těm rostoucím cenám, to znamená, mohli jsme sledovat ať už snižování, popřípadě spíše nějaké udržení těch stávajících úrovní spotřeby. Lze očekávat, že v tom dalším roce by jejich spotřeba mohla případně růst, to samozřejmě závisí na tom, jakým způsobem se budou chtít přeorientovat na další zdroje, protože už letos jsme viděli, že samozřejmě z těch jasných cenových důvodů v těchto jednotlivých státech byli schopni v podstatě nahrazovat plyn dalšími zdroji. Uvidíme, jak se to vyvine, Každopádně hodně velkou otázkou zůstává to, jakým způsobem, ať už v Evropě nebo i v jiných regionech, dopadne tato zima. To znamená, jakým způsobem na tom budeme se zásobami plynu spíše v té pozdní části zimy a na začátku jara. Už teď vidíme, že investice, a hlavně ty nové kontrakty už vznikají více na dlouhodobé bázi. Doufejme, že se situace bude spíše stabilizovat."

 Celý rozhovor najdete zde.

#energie #strategie

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org