POZVÁNKA: Café Evropa online: Digitalizace a modernizace českého školství, jaká je budoucnost vzdělávání v digitální éře?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM společně s Evropskou komisí v ČR, Kanceláří Evropského parlamentu v ČR, Městskou knihovnou Děčín, Europe Direct Most a Eurocentrum Ústí nad Labem Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. S tématem "Modernizace českého školství - jaká je budoucnost vzdělávání v digitální éře?"

  • Čtvrtek 26. března od 17:30 do 19:00

 

Školství v České republice v poslední době zažívá vlnu modernizace a některé školy mají v zavádění nových technologií do výuky velký náskok před ostatními. Kromě používání tabletů, interaktivních tabulí nebo digitálních učebních materiálů je potřebné přeorientovat především metodiku výuky a zaměřit se na rozvoj digitální gramotnosti a dalších dovedností žáků. Tyto schopnosti a zkušenosti budou stále potřebnější nejen pro dovednosti budoucích pracovníků uplatnit se v technologicky orientovaných oborech, ale budou běžnou součástí života každého občana v digitální době. České ministerstvo školství proto v roce 2014 přijalo Strategii digitálního vzdělávání s plánem aktivit do roku 2020. I díky vývoji v posledních dnech a zavření škol vyvstává otázka digitalizace výuky v Česku, kdy jak učitele, tak rodiče zajímá, jakých způsobem může v dnešní době škola a výuka fungovat online.

 Na jaké úrovni je aktuálně české školství v porovnání s ostatními členskými státy EU? V čem jsme napřed a v čem bychom se naopak měli inspirovat?  Investuje Česká republika do školství dostatek financí? Jak motivovat učitele, aby zapojovali do výuky nové technologie a aby používali moderní metody vzdělávání? Do jaké míry nám s  rozvojem školství pomáhá Evropská unie? Kam směrují evropské peníze a na co se zaměří Česká republika v novém programovém období po roce 2020? Jak pomůže modernizace školství v uplatnění absolventů na pracovním trhu a jak bude vypadat školství budoucnosti?

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Digitalizace a modernizace českého školství - jaká je budoucnost vzdělávání v digitální éře?" budou:

  •  Petra Mazancová - výchovná poradkyně, Gymnázium Litoměřice
  •  Bohumil Kartous – analytik a komentátor, EDUin
  •  Stanislav Volčík, vedoucí Oddělení řízení vzdělávací soustavy a inovací ve vzdělávání, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; a tajemník DigiKoalice 

 Moderátorem debaty bude Martin Vokálek, EUROPEUM Institute for European Policy

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat tady na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

 Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#školství #Česká republika #modernizace

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org