POZVÁNKA: EU± // Nový pakt o migraci a azylu

Na konci září představila Evropská komise svůj návrh na nový pakt o migraci a azylu. Jedná se o komplexní balíček opatření, který má reagovat na události roku 2015 a 2016 a také fakt, že v oblasti reformy migrační a azylové politiky došlo od poslední migrační krize k velmi malému pokroku. Co konkrétně obsahuje návrh Evropské komise? Jedná se o nově zabalené "migrační kvóty"? Která opatření se budou ČR nejvíce zamlouvat a ke kterým budeme mít opět výhrady? Na tyto a další dotazy odpoví hosté další debaty ze série EU± už ve středu 14. října v 18:30.

Návrh EK obsahuje zlepšení v oblasti registrace žadatelů o azyl, ulehčení legální migrace za prací, lepší ochrany hranic a další. Kromě toho plán obsahuje i řešení solidarity v případě, že příchod žadatelů o azyl bude nadměrně zatěžovat jeden z členských států.

Co konkrétně obsahuje návrh Evropské komise? Jedná se o nově zabalené „migrační kvóty? Která opatření balíku se budou České republice nejvíce zamlouvat a ke kterým zase budeme mít výhrady? A je vůbec naděje, že se balík podaří odsouhlasit?

Diskutovat budou:

  • Magda Faltová, Sdružení pro integraci a migraci
  • Vít Novotný, Wilfred Martens Centre for European Studies

Celou debatou Vás bude provázet Vít Havelka, výzkumný pracovník Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. 

Diskuze se uskuteční již ve středu 14. října a sledovat ji budete moci na Facebooku. 

Akci budeme vysílat živě na facebookových stránkách stránkách EUROPEUM Institute for European Policy a Katedra evropských studií IMS FSV UK. Své dotazy můžete našich hostům pokládat v komentářích pod videem nebo již nyní na na stránkách událostí.

#migrace #azylová politika #Česká republika # kvóty

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org