Vyfiltrujte si články z období

Rádio Slovensko: Polsku hrozí milionové pokuty pro činnost komise, která rozhoduje o trestním stíhání soudců a prokurátorů

Ředitel Institutu EUROPEUM, Vladimír Bartovic, okomentoval ve vysílání slovenského Rádiožurnálu konflikt mezi Bruselem a Varšavou v případě porušení evropského práva ve věci trestního stíhání soudců a prokurátorů. Polsku proto hrozí vysoké finanční postihy. Podle Vladimíra Bartovice navíc v případě Polska uběhl krátký čas mezi konstatováním, že porušilo právo Unie a návrhem na sankce.

Zjistit více

blog.aktuálně.cz - Proč se nebát elektromobility

Michal Hrubý a Katharine Klačanský napsali blog pro Aktuálně.cz, ve kterém se zabývají výhodami a nevýhodami elektromobility nebo tím, že Česká republika musí v přechodu na elektromobilitu zařadit vyšší rychlost.

Zjistit více

Bled Strategic Times: Budoucnost rozšíření EU je v sázce a vina není pouze na straně kandidátských států

Vedoucí naší bruselské kanceláře Žiga Faktor publikoval článek v Bled Strategii Times, ve kterém se soustředí na rozšíření EU a především na postoje současných členských zemí k tomuto procesu. 


Zjistit více

Voxpot: Proč Evropany nezajímá Konference o budoucnosti Evropy – a měla by?



Naše výzkumná spolupracovnice Zuzana Stuchlíková publikovala článek na mediálním kanále Voxpot. Přibližuje v něm nedávno zahájenou Konferenci o budoucnosti Evropy a především to, proč iniciativa francouzského prezidenta a unijních institucí naráží na nezájem evropských občanů. 


Zjistit více

Růst s čistým svědomím: Uhlíkové clo

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová byla hostem podcastu Růst s čistým svědomím českého europoslance Mikuláše Peksy. Epizoda podcastu je věnovaná tématu uhlíkového cla a mechanismu vyrovnávání uhlíkového cla na hranicích.

Zjistit více

VÚPSV: Přístup ke zdanění a konkurenceschopnost zemí Visegrádské skupiny

Naše výzkumná spolupracovnice Lenka Farkačová přispěla svým článkem, který se zaměřuje na to, která země Visegrádské skupiny má nejpřívětivější daňové prostředí pro podnikatelské subjekty, do odborného časopisu FÓRUM sociální politiky.

Zjistit více

ČRo Plus: O kolik by bylo potřeba navýšit rozpočet pro české předsednictví v Evropské unii, aby bylo dostatečné?

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka ve vysílání Českého rozhlasu Plus mluvil o problematice českého předsednictví. To se potýká s problémem malého rozpočtu i s nadcházejícími parlamentními volbami.

Zjistit více

Posílení partnerství v NATO mezi USA a EU na společných hodnotách

Naše výzkumná pracovnice Danielle Piatkewicz přispěla svým článkem do Atlantic Forum, který se zabývá Severoatlantickou aliancí a jejím partnerstvím mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií.

Zjistit více

Rádio Slovensko: Využívání digitálních technologií je v EU více etické než v Číně

Zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Martin Vokálek okomentoval ve vysílání slovenského Radiožurnálu přístup Evropské unie k vývoji a využívání digitálních technologií. Ty považuje za jednu z domén, kterou by se měla Unie přednostně zabývat.

Zjistit více

Denník N: Uhlí v Evropě končí, Slovensko a Česko by toho měli využít

Naše výzkumná pracovnice Kateřina Davidová v rozhovoru pro slovenský Denník N okomentovala nedávno představený klimaticko-energetický balíček Evropské komise „Fit for 55,“ který má EU pomoci dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org