IEMED | Srbsko: Dilema mezi vstupem do Evropy a aliancí s Ruskem

Ukrajinská obrana proti Rusku se v druhé polovině roku blíží patové situaci a tlak uvnitř EU na splnění slibů o poskytnutí finanční a vojenské podpory Ukrajině se zvyšuje. V roce 2023 se tak stále více dostává do popředí nejednoznačný vztah Srbska s Ruskem a Západem. Srbská pokroková strana (SNS), vládnoucí od roku 2012, a prezident Aleksandar Vučić jsou zodpovědní za pokračující demokratický úpadek a nesoulad se zahraniční politikou Unie během dlouhého procesu přistoupení Srbska k EU, což situaci posouvá blíže k bodu zlomu ve vztazích mezi Srbskem a EU. Více popisuje seniorní výzkumnice Institutu EUROPEUM, Jana Juzová, ve svém článku pro European Institute of the Mediterranean.

Nedostatek reformního úsilí srbské vlády se odráží v pomalém pokroku v procesu přistoupení země k EU. Z pohledu EU je zřejmé, že ruská válka na Ukrajině zvýšila význam, který Unie přikládá sbližování kandidátských zemí se Společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU (SZBP), zahrnutou do vyjednávací kapitoly 31. Dosud však EU selhává v motivaci Srbska ke změně vztahu s Ruskem, přestože je zdaleka hlavním obchodním partnerem a investorem země.

Celý článek je zde.

#Srbsko #přístupová jednání #Rusko

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org