Diverging Voices, Converging Policies: The Visegrad States’ Reactions to the Russia-Ukraine Conflict

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM je jeden z autorů dokumentu vydávaném Heinrich-Böll-Stiftung o rozdílných reakcích jednotlivých zemí Visegrádské skupiny na ukrajinskou krizi.

Ukrajinská krize je i nadále zásadní výzvou pro Evropskou unii, vyvolávající otázku, zda zachová EU svůj závazek vůči politické a hospodářské konsolidaci svých východních sousedů. Přestože EU reagovala na konflikt jednotným způsobem - uvalením sankcí na Rusko. Některá prohlášení evropských politických vůdců porušila veřejné vnímání evropské jednomyslnosti. Například stanoviska zemí Visegrádské skupiny jsou v některých aspektech konfliktu odlišná.

Co je základem rozdílné reakce jednotlivých zemí Visegrádu? Na tuto otázku odpovídá dokument prostřednictvím analýzy způsobu, jakým se země Visegrádské skupiny zabývaly konfliktem s ohledem na historické zkušenosti, veřejné mínění, hospodářské vztahy, oblast energetiky a zahraniční politiku.

Dokument byl vydán zastoupením Heinrich-Böll-Stiftung v Praze a ve Varšavě a společně vypracován Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM (Česká republika), Institute of Public Affairs (Polsko), Institute for Public Affairs (Slovensko), Political Capital Policy Research & Consulting Institute (Maďarsko).

Pro více informací klikněte zde.

Dokument lze přistupovat pomocí tlačítka PDF vedle tohoto článku.

#Rusko #Ukrajina #konflikt #Visegrádská skupina #Heinrich-Böll-Stiftung #reakce

Věra Řiháčková Pachta
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: Zahraniční politika EU, východní partnerské země EU, EU kooperace a rozvoj, bezpečnost EU a protiteroristická politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org