Euractiv | Výrobu munice posílí nová Evropská strategii pro obranný průmysl

Nová Evropská strategie pro obranný průmysl reaguje především na ukrajinskou potřebu dodávek munice kvůli ruské agresi. Zahrnuje opatření jako podpora kolektivního pořizování obranných systémů, důraz na zapojení evropských forem do veřejných zakázek, podpora národních rozpočtů při přechodu na nové zbraňové systémy a rozvoj pevnějších vazeb s Ukrajinou a NATO. Pro Euractiv financování nové strategie okomentovala Zuzana Krulichová, výzkumnice se specializací na evropskou obrannou politiku Institutu EUROPEUM.

„Současně se navrhuje nový evropský investiční program v obraně (EDIP), který navazuje na předchozí program EDIRPA, který má pouze krátkodobý charakter a jeho financování skončí v roce 2025. EDIP tedy představuje dlouhodobější nástroj s větším rozpočtem.“

Celý článek si můžete přečíst zde.

#Ukrajina #obranný průmysl

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org