iDNES.cz: Čínská ofenziva elektroaut převálcuje Evropu, varuje analýza

Tahounem trhu s elektroautomobily již není Evropa či Spojené státy, nýbrž Čína. Ta se nyní snaží svou produkci prosadit i v Evropě, jejíž současná výrobní infrastruktura však není s to konkurenci čelit. Zatímco debata ohledně elektroaut se u nás omezuje především na ekologičnost a cenu pro spotřebitele, budoucnost globální konkurence se často opomíjí. Právě na to kromě jiného upozorňují v nové analýze týkající se elektromobility naši výzkumníci Vít Havelka a Michal Hrubý. Aby si Evropa uchránila svůj automobilový průmysl, musí zapracovat na vylepšení výrobních kapacit autobaterií a dodavatelských řetězců primárních surovin, tvrdí experti.

„Pokud EU a jednotlivé členské země nepodpoří výrobní kapacity evropských koncernů, výstavbu infrastruktury a továren na baterie, hrozí, že evropské automobilky předežene konkurence z Číny, a to i v Česku,“ říká k tématu Vít Havelka.

„Čína se za posledních 20 let stala automobilovou, bateriovou i těžební velmocí. Oproti tomu, jak se dnes v EU otáčíme zády směrem k Rusku, se ale otáčíme čelem k Číně. Nebo jsme se spíš už otočili. Teď musíme dělat vše, abychom naši relativní pozici v automobilovém průmyslu udrželi, a to především skrze moderní technologie, jako např. baterie, čipy nebo palivové články. Jsou to i jednotlivé státy, které mohou pro mezinárodní firmy (jako je Volkwagen) připravit vhodné „domácí“ podmínky pro rozvoj nového výrobního a hodnotového řetězce,“ dodává Michal Hrubý.

Celý článek si můžete přečíst zde

#elektroauta #čína

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org