REPORT: EU± // Dopady brexitu

3. února proběhla první online debata roku 2021 ze série EU± pořádaná Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedrou evropských studií FSV UK. Na téma „Dopady brexitu“ debatovali výzkumnice Masarykovy univerzity Monika Brusenbauch Meislová, diplomat ČR při EU Jan Havlík a výzkumník Univerzity Karlovy Ivo Šlosarčík. Diskuzi moderoval Tomáš Weiss z Institutu mezinárodních studí FSV UK.

Brexit nikdy nekončí, jedná se o permanentní stav. Dohoda, která se uzavřela, přestože má 1 200 stran spoustu příloh, neřeší spoustu detailů. Ty se budou dojednávat v budoucnu. Byť by to britská vláda ráda hodila za hlavu a řekla, že brexit je opravdu „done“ a věnovala se jiným věcem, tak takto jednoduché to není. Spojené království má nyní nového souseda a vztah k EU bude zcela určující i do budoucna. Už samotný vztah EU a UK coby člena unie byl velmi komplexní a náročný i třeba na jeho management, náročný, co se šíře i hloubky týká. A vztah EU a UK jakožto nečlena EU bude rovněž velmi komplexní a náročný na správu. Proto to za námi ještě není a možná ani nikdy nebude.

Británie už se neúčastní vyjednávání nějaké dva roky, takže mentálně Velká Británie už není u jednacího stolu. Co se týče budoucího vztahu EU s Velkou Británií – ohledně výstupové dohody jsme přibližně v polovině, zbývá doladit mnohé nejasné detaily, které budou vyžadovat další jednání mezi vyjednavači EU a UK i nadále. V budoucnu bude zajímavé sledovat, jak se od sebe vzdaluje například legislativu EU a Británie, a to především v oněch technických nebo politicky citlivých oblastech.

Celou debatu si můžete pustit ZDE

#Brexit #obchodní dohoda # brexitová dohoda



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org