POZVÁNKA: Café Evropa online: Brexit – jak vypadá budoucnost vztahů s Velkou Británií?

Zveme Vás na další diskuzi v rámci formátu debat Café Evropa, kterou pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Europe Direct Česká republika a Eurocentrum Praha. Debata se bude konat 21. října v 17:30.

  • Kdy: 21. října, 17:30–19:00
  • Kde: online na facebooku Café Evropa

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Brexit – jak vypadá budoucnost vztahů s Velkou Británií?" budou:

  • Milena Hrdinková - státní tajemnice pro evropské záležitosti, Úřad vlády
  • Jiří Hošek – zástupce šéfredaktora, Seznam Zprávy; a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně
  • Monika Brusenbauch Meislová – odborná asistentka, FSS Masarykovy univerzity

Debatu bude moderovat Martin Vokálek, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Akci budeme vysílat živě. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události. Živé vysílání bude k dispozici zde: https://www.facebook.com/CafeEvropaCZ/live/.

Velká Británie již od 31. ledna 2020 formálně není součástí Evropské unie, což však neznamená konec celého procesu Brexitu. Do konce letošního roku běží takzvané přechodné období, kdy by se měly dojednat přesné podmínky budoucích vztahů EU s Velkou Británií. Zároveň byl celý proces vyjednání v tomto roce zásadně ovlivněn i pandemií koronaviru, která upoutala pozornost politiků. V rámci dojednání budoucí podoby vztahů EU s Británií však zůstávají nezodpovězené důležité otázky, jako budoucnost obchodních vztahů, celní politiky, či bezpečnostní spolupráce. Obchodní vztahy mezi Londýnem a Bruselem má pomoci regulovat obchodní dohoda, kterou se právě v těchto dnech snaží intenzivně vyjednat zástupci obou stran, a která by měla být dojednána  během října. Situaci však kromě pandemie komplikuje i kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu v britském parlamentu. Ten Evropská unie označila za porušení mezinárodního práva a dala Velké Británii ultimátum požadující stažení tohoto kontroverzního návrhu, který by zásadně porušoval to, na čem se EU s Británií dříve dohodla.

V jakém stádiu se nacházejí jednání o obchodní dohodě a dalších vztazích EU a Velké Británie? V čem spočívá kontroverzní návrh britského zákona o vnitřním trhu a proč komplikuje samotná jednání? Jaký vliv na evropské a české podniky, ale i běžné občany, by měl definitivní odchod Británie bez uzavření dohody o budoucích vztazích s EU? Jsou naši podnikatelé na tuto možnost připraveni? Může EU v budoucnu s Británií nadále počítat jako s politickým a ekonomickým partnerem, nebo se Británie více odkloní směrem k USA? Jak bude vypadat pobrexitová spolupráce v jiných oblastech, jako jsou například boj proti klimatické změně či migrace? Jak může budoucnost obchodních vztahů EU s Velkou Británií ovlivnit ekonomická krize způsobená pandemií koronaviru? A jaké bude od roku 2021 postavení občanů EU žijících v Británii?

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz nebo na Facebookové události.

#BREXIT #Velká Británie

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org