EuropaSecura 2018

Jedenáctý ročník našeho projektu EuropaSecura vyvrcholil svým celostátním finálem minulý týden v Brdech. Studenti si na vlastní kůži vyzkoušeli, co všechno čeká zástupce Evropské unie během krizové situace a jak probíhají diplomatická jednání v rámci EU a NATO.

V červnu vyvrcholil jedenáctý ročník unikátní celostátní soutěže pro střední školy EuropaSecura. Té se v roce 2018 účastnilo zhruba 1000 středoškoláků z celé ČR, kteří museli ve svých tříčlenných týmech plnit řadu výzev a úkolů týkajících se evropské integrace a bezpečnosti. Celá soutěž EuropaSecura je koncipována do několika kol, která otestovala a rozšířila znalosti a schopnosti účastníků. V prvním kole, které probíhalo formou online testu, museli soutěžící zodpovědět v omezeném čase řadu složitých otázek týkající se historie a současnosti EU a Severoatlantické aliance a také bezpečnostních témat.

Nejlepší týmy z prvního kola postoupily do krajských kol, v jejichž první – písemné časti se studenti stali bezpečnostními experty, kteří museli sepsat analýzu jednoho z pěti aktuálních konfliktů či bezpečnostních problémů (např. Izraelsko-palestinský konflikt, Rusko-ukrajinský konflikt apod.). Pro řadu studentů to byla jedna z prvních zkušeností s psaním odborných prací, ale i hlubším zkoumáním aktuálních bezpečnostních výzev. Největší důraz měl být v analýzách kladen na predikci dalšího vývoje situace a doporučení pro EU a NATO, která měli vést ke stabilizaci situace a udržení naší bezpečnosti. Nejvýše 5 nejlepších týmů z každého ze 14 krajů postoupilo do druhé části krajského kola, které probíhalo ve spolupráci s Eurocentry Úřadu vlády v jednotlivých krajských městech. V ústní části museli soutěžící obhájit svou analýzu a doporučení před dalšími studenty a odbornou porotou a zároveň konstruktivně diskutovat postoje a návrhy dalších týmů.

Vítězné týmy z jednotlivých krajů postoupily do celostátního finále, které se konalo od 11. do 15. června na vojenské základně Valdek v Brdech v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany a Armádou ČR. Kola se účastnilo 14 nejlepších týmů ze všech krajů, tedy 42 studentů. Scénář celého finálového kola se odehrával ve fiktivním státě Dormenistán, kde probíhal ozbrojený konflikt a kam studenti přijeli v roli zástupců evropských států, jejichž hlavním úkolem bylo posoudit situaci a v zájmu svých vlád vyjednat s ostatními diplomaty nejlepší řešení komplikované a nepřehledné situace. Vedle náročných diplomatických jednání absolvovali řadu tréninků a přednášek od příslušníků Armády ČR z útvarů pozemních sil – 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku, 103. centra CIMIC/PSYOPS a také od příslušníků Vojenské policie. Nabité znalosti a zkušenosti poté studenti naplno uplatnili v rámci průzkumné mise, kde museli v terénu plnit celou řadu fyzicky i psychicky složitých úkolů a poradit si s mnoha překážkami, například během překonávání skalních masivu, vodních ploch, ale i přechodem minového pole. Na závěr studenti navštívili 13. dělostřelecký pluk v Jincích, seznámili se s činností útvaru a prohlédli si jeho techniku a výzbroj. Díky finálovému kolu tak studenti získali řadu důležitých zkušeností a jedinečných zážitků.

Vítězné týmy z celostátního kola vybojovali studijní exkurzi do Bruselu od Zastoupení Evropské komise v ČR, která se uskutečnila od 26. do 28. června a v rámci které navštívili evropské instituce a setkali se s řadou zajímavých lidí. Mohli si tak rozšířit dosavadní znalosti o EU a získat bližší pohled na to, jak instituce fungují a jak se do jejich činnosti mohou v budoucnu sami zapojit. Vrcholem exkurze bylo setkání s eurokomisařkou Věrou Jorouvou či poslancem Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským, kteří studentům představili co jejich práce obnáší, a zodpověděli jim řadu dotazů.

O tom, čím si studenti museli v rámci výcviku projít, si můžete přečíst přímo na stránkách Ministerstva obrany ČR zde a nebo shlédnout video dostupné na Facebooku zde. Více se můžete dozvědět na stránkách Nymburského a Příbramského deníku a na stránkách Opavského gymnázia.

Více informací o celém projektu lze nalézt přímo na stránkách EuropaSecura zde.

Projekt EuropaSecura je organizován Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Ministerstvem obrany, Armádou ČR, Zastoupením Evropské komise v ČR a Eurocentry Úřadu vlády a jeho realizace by nebyla možná bez podpory Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva obrany a Severoatlantické aliance.

 

 

#armáda #diplomacie #bezpečnostní riziko #střední škola #soutěž #EuropaSecura

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org