POZVÁNKA: Suverenita a Evropská unie - jakým výzvám budeme čelit?

EUROPEUM Institute for European Policy, ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze, vás srdečně zve na debatu o vnímání suverenity v současné EU. Debata se uskuteční 30. ledna 2018 od 16:00 do 17:15 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Pojem suverenity byl v centru debat o Evropské unii v roce 2017 a zejména pak rezonocal ve sporu mezi některými státy Visegrádské čtyřky a Bruselem. Rozhodnutí aktivovat článek 7 proti Polsku koncem prosince 2017 představuje další krok e stupňované diskusí o rovnováze mezi suverenitou a povinnostmi vyplývajícimi z členství v EU. Zdá se, že tato diskuse vyvolává ještě větší rozdělení mezi Východem a Západem. Jak bude toto napětí ovlivňovat budoucnost evropské integrace? Co znamená pojem suverenity v roce 2018 a uvidíme situaci, kdy suverenita a integrace půjde ruku v ruce? Jak ovlivňuje historie jednotlivých států vnímání suverenity?

Debata se uskuteční 30. ledna 2018 od 16:00 do 17:15 v Evropském domě (Jungmannova 24, Praha 1).

Řečníci:

  • Yves Bertoncini, předseda Evropského hnutí (EMI) Francie
  • Ivan Gabal, bývalý člen Parlamentu ČR,
  • Nicolas Bouchet, Non-Resident Fellow, Berlin Office of the German Marshall Fund of the US

Debatu moderuje: Christian Kvorning Lassen, Výzkumný pracovník. Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Na debatu se prosím zaregistrujte zde nebo nás kontaktujte na adrese europeum@europeum.org. Událost je dostupná i na Facebooku.

Debata se bude konat v angličtině. Pozvánka v PDF formátu je přiložena vpravo. 

Předchází jej exkluzivní prezentace Martina Michelota (Zástupce ředitele EUROPEUM) o výsledcích Think Tank Global Index 2017, který je výročním žebříčkem think tanků vydávaným University of Pennsylvania. EUROPEUM je oficiálním českým partnerem pro představení Indexu.

Global Go To Think Tank Index, který každoročně vydává Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) Pennsylvánské univerzity, je celosvětový žebříček předních světových think-tanků. Index hodnotí celoroční práci think-tanků po celém světě a na základě 28 kritérií poté sestavuje žebříčky jak dle regionů, tak také podle oblasti působení.

#suverenita #index #Global Go To Think Tank #žebříček

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org