Vyfiltrujte si články z období

BLOG: A failed foreign policy? Germany's reliance on Russian energy.

Jakub Ferenčík napsal blog na téma německé závislosti na ruském plynu. V příspěvku rozebírá, že původně pozitivní záměr německé vlády, tedy skrze ekonomickou integraci připoutat Rusko k Evropě za účelem politické stability, se Evropě vymstil a vyústil v pravý opak. Zmiňuje roli bývalého kancléře Gerharda Schrödera, který výrazně přispěl k německé závislosti na dodávkách z Ruska, a okolnosti spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2. V druhé části pak analyzuje odkaz bývalé kancléřky Merkelové a její selhání vnímat ruské expanzionistické tendence.

Zjistit více

Národní konvent o EU | Doporučení: Strategický kompas

Ve středu 21. září 2022 se konal Národní konvent o EU. U kulatého stolu zazněla tři doporučení, která zpracovala naše manažerka kanceláře a projektů Alexandra Ilková spolu s naší výzkumnou pracovnicí Danielle Piatkiewicz. Na konventu vznikla tři doporučení na základě zodpovězení následujících otázek: Jak přispěje implementace Strategického kompasu k formování obranyschopnosti EU? Jak mohou Strategický kompas EU a Strategický koncept NATO učinit z EU silnějšího a schopnějšího garanta bezpečnosti? Jak bude Strategický kompas řešit současné a nově vznikající bezpečnostní hrozby v rámci strategických oblastí působnosti? Čeho může CZ PRES dosáhnout v rámci implementace Strategického kompasu?

Zjistit více

BLOG | How do Czech and Slovak governmental parties perceive the EU's green deal? Online monitoring of Facebook posts

Tatiana Mindeková, naše projektová manažerka a juniorní výzkumná pracovnice, napsala blog na téma: Jak vnímají české a slovenské vládní strany zelenou dohodu EU? Online monitoring facebookových příspěvků. V tomto blogu Tatiana zanalyzovala přístupy českých a slovenských vlád k Zelené dohodě a identifikovala, zda jsou vládní postoje k dohodě kritické, anebo jí podporují.

Zjistit více PDF

Národní konvent o EU: Strategický kompas

Naše výzkumná pracovnice Daniele Piatkiewicz a manažerka kanceláře Alexandra Ilková vytvořily podkladový materiál pro kulatý stůl Národního konventu o EU. Představují v něm otázky, které budou projednávány: Jak přispěje implementace Strategického kompasu k formování obranyschopnosti EU a jak mohou Strategický kompas EU a Strategický koncept NATO učinit z EU silnějšího a schopnějšího garanta bezpečnosti? Jak bude Strategický kompas řešit současné a nově vznikající bezpečnostní hrozby v rámci strategických oblastí působnosti? Čeho může CZ PRES dosáhnout v rámci implementace Strategického kompasu?

Zjistit více

EU MONITOR: Putin's Disinformation & Misinformation Campaign

V současném digitálním světě se dezinformace šíří čím dál tím více. Abychom mohli bojovat proti jejich rostoucímu výskytu v našem každodenním životě, musíme se nejprve poučit o tom, co jsou dezinformace. V tomto příspěvku se Jakub Ferenčík na tuto otázku dívá poměrně podrobně, především na základě analýzy využívání dezinformací Vladimirem Putinem v politice.

Zjistit více PDF

Report | Evropská letní škola 2022: Confronting the past to win the future: Are we ready for smart, prosperous, secure and green Europe?

V červenci 2022 uspořádal Institut pro evropskou politiku EUROPEUM již 19. ročník Evropské letní školy v Praze. Letošní akademický program byl zaměren na nejdiskutovanější témata v rámci klíčových politik Evropské unie jako je energetická bezpečnost, implementace Zelené dohody pro Evropu nebo boj EU proti hybridním hrozbám.

Zjistit více PDF

EU MONITOR: Recharging the Czech EU Presidency

Česko vstoupí 1. července do druhého kola předsednictví EU. Navzdory probíhajícímu významnému posunu směrem k e-mobilitě v celé EU nepřicházejí ze strany české vlády žádné silné závazky. Všeobecně přijímaný milník pro postupné ukončení prodeje nových automobilů s nenulovými emisemi do roku 2035 je mnoha místními politiky stále vnímán jako nereálný. Píše Michal Hrubý, výzkumný pracovník Insititutu pro evropskou politiku EUROPEUM ve svém EU Monitoru.

Zjistit více PDF

Národní konvent o EU: DOPORUČENÍ: Závěry a implementace výstupů Konference o budoucnosti Evropy

Shrnutí a doporučení vyplývající z diskuze kulatého stolu Národního konventu o EU konaného dne 3. června 2022. Přinášíme vám shrnutí základních bodů, které se na konventu probíraly. Doporučení vypracoval vedoucí naší bruselské kanceláře Žiga Faktor.

Zjistit více PDF

OUTLOOK: 2022 České předsednictví Rady EU

Náš seniorní výzkumný pracovník Vít Havelka napsal OUTLOOK s názvem "2022 České předsednictví Rady EU", kde rozebírá budoucí průběh předsednictví České republiky a analyzuje největší výzvy. Ve své práci se zaměřuje na dvě roviny práce předsednictví, a to na politickou a legislativní agendu.

Zjistit více PDF

BLOG: The Sixth Sanctions Package & the Visegrad Group’s Reliance on Putin’s Gas

Jakub Ferenčík napsal blog na aktuální téma: Šestý balíček sankcí a závislost Visegrádské skupiny na Putinově plynu. Ruská agrese na Ukrajině si vyžádala další balíček sankcí, tentokrát v oblasti energetiky. Kvůli absenci alternativ pro dodávky plynu měly některé země Visegrádské čtyřky problém se zavedením nejnovějšího balíčku sankcí. Nakonec však EU našla konsenzus a zavedla výjimky pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Zjistit více PDF



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org