Deník N: Na strojvůdce jménem Česko už čeká výbušný pasažér: jak budeme řídit legislativní vlak EU

Naši seniory výzkumní pracovníci Kateřina Davidová a Vít Havelka poskytli komentáře do článku Deníku N o tom, co vládu čeká a jakou roli má při vzniku unijní legislativy předsedající stát.

„V této rovině bude Česká republika působit jako takzvaný honest broker, a tudíž nebude mít možnost explicitně vyjadřovat své názory. Jejím úkolem je najít kompromis přijatelný pro všechny,“ zdůrazňuje analytik think tanku Europeum Vít Havelka.

„Během června odhlasoval své pozice k většině částí balíčku Fit for 55 Evropský parlament a členské státy se shodly na svých obecných přístupech. Je tak už jisté, že Česká republika povede následná vyjednávání o finální podobě legislativy v rámci trialogů. Očekává se, že některé začnou už v červenci. České předsednictví čeká hodně diplomatické práce v zákulisí, aby se podařilo vyjednat shodu alespoň na některých částech balíčku. Lze očekávat, že ne všechny části balíčku se stihnou finalizovat během českého předsednictví a část z nich bude dotahovat Švédsko,“ vysvětluje analytička Centra pro dopravu a energetiku Kateřina Davidová.

Celý článek najdete zde

#CZPRES #FitFor55

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org