iDnes: Bruselem zní čeština. S předsednictvím se tam ukáže i Spejbl a Hurvínek

Česká republika bude od července v Radě EU zasedat již podruhé. Díky předsednictví a narůstajícímu počtu přijíždějících diplomatů se Bruselem rozléhá čeština více než obvykle, tu a tam tak můžete v ulicích zaslechnout „ahoj“ či „rád tě vidím“, píše ve svém komentáři pro iDNES.cz Žiga Faktor.

Bruselské zahrádky jsou v posledních dnech přeplněné lidmi. Kromě vyhlášených místních piv si užívají na Brusel až překvapivě slunečný nástup léta. Pokud se pořádně zaposloucháte, tu a tam zaslechnete češtinu, která vám na chvíli připomene domov. Slovo, které ale v posledních týdnech ve vztahu s Českem rezonuje nejvíce, je jiné. Předsednictví. 

Právě díky nadcházejícímu českému předsednictví v Radě EU je v Bruselu stále více slyšet i náš mateřský jazyk. Nejvíc v okolí Evropského parlamentu a také budovy Stálého zastoupení ČR, sídlící o několik ulic dále.

Společně s narůstajícím počtem přijíždějících diplomatů a stážistů, vyslaných do Bruselu zastupovat Česko v nadcházejících šesti měsících, či různorodých delegací, které se do centra evropského dění vydávají na otočku, je cítit i výrazně zvýšený zájem o Českou republiku. A to ze strany lidí všech národností, kteří žijí a pracují v tomto zvláštním mikrokosmu zvaném bruselská bublina. Ať už se jedná o úředníky evropských institucí, diplomaty jiných zemí, novináře či odborníky pracující v neziskovém sektoru, otázka, kterou slýchám nejčastěji, zní: „Co vlastně máme od českého předsednictví čekat?“

 

Celý komentář najdete zde.  

#Předsednictví #CZPRES

Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org