ČRo Plus: Chorvatsko se stalo předsedou Rady Evropské unie

Vít Havelka a Jana Juzová z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM byli hosty Českého rozhlasu Plus. Rozhovory poskytli nad tématem předsednictví v rámci Rady Evropské unie nejmladšího člena EU - Chorvatska.

"Chorvatsko bude muset jednak řešit problémy, které vznikly již před  jeho předsednictvím, to znamená, že to bude brexit, bude jednoznačně důležité zařídit, aby Evropská unie měla shodu na tom, co si představuje od budoucího vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Dalším takovým tématem bude vyjednávání o víceletém finančním rámci, které již probíhá skoro 2 roky. A zatím je na začátku. Tam Chorvatsko bude plnit roli především koordinátora v takových těch nižších vyjednávacích formátech, protože samotné vyjednávání mezi premiéry bude mít na starosti stálý předseda Evropské rady. A třetím velkým tématem určitě bude navázání na Green Deal Evropské komise. To znamená jeho implementace. Chorvati, ti by chtěli navrhnout klimatický zákon, který by v podstatě uhlíkovou neutralitu do roku 2050 převedl do legislativní podoby tak, aby Evropská unie skutečně měla povinnost toho dosáhnout. Pak ještě můžu zmínit to, že na konci roku Francie a Německo navrhli uspořádání konference o budoucnosti Evropy, kdy by se mělo projednávat, jakým směrem by se Evropská unie měla dále vyvíjet, ať už v rovinách jednotlivých politik, ale také v rovině institucionální. A ta konference se skutečně uskuteční, bude trvat někdy, asi předpokládám až do roku 2022 a na Chorvatsku bude v současné době ten plán rozpracovat tak, aby jasně institucionálně bylo řečeno, jak bude konference probíhat. A role předsednictví v tomhle bude klíčová, protože určí v podstatě zárodek toho, co bude pak pokračovat další 3 roky a potenciálně vyústí i v novou smlouvu. Jako byla například lisabonská smlouva," vyjádřil se Vít Havelka.

"Jedna věc je, že Chorvatsko samo si vlastně prošlo stejnou cestou, má podobnou historickou zkušenost. Vlastně samo se přidalo k Evropské unii poměrně nedávno. Takže je tam očekávatelná snaha pokračovat v tomto trendu a k tomu se právě váže i otázka stabilizace zemí západního Balkánu, která určitě v zájmu Chorvatska je, zvlášť právě vzhledem k poměrně nedávné minulosti, takže je tam pořád taková vize na Balkáně, že ve chvíli, kdy vlastně ty země budou integrované do Evropské unie, tak to přinese větší stabilitu a i možnost lepších přátelských bilaterálních vztahů," okomentovala Jana Juzová.

Celý záznam rozhovoru si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu Plus

#Chorvatsko #předsednictví #Rada Evropské unie

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org