TA3: Analytik V. Bartovic o problémech s dodávkami vakcín

Evropská unie má starosti se zpomalením dodávek vakcín. Po tom, jak tento problém avizovala společnost Pfizer, přibyly informace, že vakcíny v avizovaném množství nemusí stihnout zajistit ani firma AstraZeneca. O tom, jak si Evropská unie poradí s touto situací, hovořil ředitel našeho institutu EUROPEUM Vladimír Bartovic.

Moderátor: V čem spočívá aktuální problém s firmou AstraZeneca?

V. Bartovic: Celá situace a celá komplikace vznikla tím, že jak AstraZeneca, tak i Pfizer, jsou mezi těmi výrobci vakcín, kteří mají dodávat vakcíny do EU jako první. Oznámili však, že budou mít problémy s naplněním dohodnutého množství vakcíny v prvním čtvrtletí tohoto roku. Zatímco firma Pfizer uvedla, že zpoždění, které vznikne na začátku, bude kompenzovat do konce prvního čtvrtletí. Firma AstraZeneca oznámila, že během prvního čtvrtletí nedokáže dodat takové množství vakcíny, které EU předpokládala. Samozřejmě to mělo za následek problémy v jednotlivých členských zemích EU, které si nastavily svoje vakcinační systémy a postupy podle původně oznámeného množství. Některé země, například Dánsko, teď tvrdí, že by dokázaly očkovat mnohem rychleji, mnohem víc, ale nemají dostatek vakcín.

Celý článek  si můžete poslechnout zde.

#Vakcína #COVID19 #Pandemie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org