TA3: Summit lídrů EU skončil. Jak dopadla jednání?

Ředitel institutu EUROPEUM Vladimír Bartovic byl hostem slovenské zpravodajské televize TA3. Ve vysílání okomentoval vrcholné setkání hlav států a vlád členských zemí EU, které se uskutečnilo 25.-26. března. Předmětem televizní debaty bylo především tempo vakcinace v Evropě a potenciální kontroly vývozu vakcín.

Lídři EU mohou dát, a dokonce dali signál, že to co se děje s distribucí vakcín – tedy to, že Evropa nedostává tolik vakcín, kolik měla nasmlouvaných, zatímco naopak jiné státy, jako Velká Británie, všechny dodávky dostávají tak, jako mají nasmlouvané, nemůže pokračovat.

Evropská unie, oproti Velké Británii, umožňuje vývoz vakcín do dalších zemí světa.

V současnosti existuje otázka, jakým způsobem rozdělit 10 milionů vakcín od firmy Pfizer, se kterými se na začátku nepočítalo. V tomto momentu jsou to vakcíny navíc a kdyby se postupovalo podle toho, jakým způsobem se lídři dohodli už minulosti, tak by opravdu některé země dokázaly očkovat pomaleji. Lídři na summitu nedokázali najít shodu, jak těchto 10 milionů vakcín přesně rozdělit. Vyzvali však velvyslance jednotlivých členských států EU, kteří tvoří tzv. Výbor stálých zástupců, aby se dohodli na rozdělení těchto vakcín a aby byli solidární.

Celý rozhovor si můžete pustit ZDE.

#summit EU #vakcína

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org