TA3: Očkování v EU začne po Vánocích

Naše výzkumná spolupracovnice Zuzana Stuchlíková okomentovala blížící se zahájení vakcinace proti novému typu koronaviru. Vakcinace by měla být na poli Evropské unie zahájena po vánočních svátcích. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dokonce vyhlásila dny 27-29. prosince za tzv. “očkovací dny”.

Členské státy očekávaly, že by vakcína mohla být kolem Vánoc připravená. První impulzy přicházely už na začátku podzimu, což znamená, že se nedá říct, že by šlo o nějaké překvapení. Nicméně míra připravenosti jednotlivých členských států se liší, některé země začaly připravovat své vakcinační plány už ze začátku podzimu. Ukazuje se ale, že například Česká republika má v tomto směru určité zpoždení.

Je symbolické, že Ursula von der Leyen vyhlásila “očkovací dny,” nikoliv očkovavcí den, což jednak reflektuje snahu Evropské unie vyslat signál, že nějakým způsobem pracujeme společně a začínáme v podstatě na stejné startovací čáře. Nicméně je tam flexibilita pro to, aby se členské státy mohly přizpůsobit svým možnostem.

Celý rozhovor si můžete pustit ZDE.

#koronavirus #vakcína # Evropská komise

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org