POZVÁNKA: Café Evropa online: Nová migrační a azylová politika EU - najde Evropa shodu na společném řízení migrace?

Zveme Vás na další diskuzi v rámci formátu debat Café Evropa, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Kanceláří Evropského parlametu. Debata se bude konat 4. listopadu v 17:30 online na facebooku.

Kdy: 4. listopadu, 17:30 –19:00
Kde: online na facebooku Café Evropa.


Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Nová migrační a azylová politika EU - najde Evropa shodu na společném řízení migrace?" budou:

  • Štěpán Černý, ředitel Odboru koordinace evropských politik, Úřad vlády
  • Karolína Kottová, zástupkyně vedoucí a vedoucí politické sekce, Zastoupení Evropské komise v ČR
  • Milan Votypka, terénní koordinátor organizace Pomáháme lidem na útěku

Debatu bude moderovat Kateřina Etrychová.

Akci budeme vysílat živě. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Pokud máte již nyní nějaké otázky, pište je prosím do této události. Živé vysílání bude k dispozici zde: https://www.facebook.com/CafeEvropaCZ/live/.

Migrační krize roku 2015 ukázala, že dosavadní pravidla azylového procesu v Evropské unii nejsou ideální. Takzvaný Dublinský systém totiž přenechal zodpovědnost za azylový proces zemím, do kterých migranti dorazili jako první. Země jako Itálie či Řecko tak v době krize čelily obrovskému ekonomickému i administrativnímu tlaku a také situace v uprchlických táborech neposkytovala vždy pro jejich obyvatele základní zabezpečení. Dosavadním pokusům o reformu stávajícího systému pak zabránily spory členským zemí EU v otázce přerozdělovacích kvót. Navzdory tématům jako pandemie COVID-19 či Brexit, které momentálně dominují politické diskuzi mezi evropskými lídry, však možnost dalších migračních vln stále trvá. Evropská komise proto v září 2020 navrhla Nový pakt o migraci a azylu, který má reformu odblokovat. Cílem je především zásadně posílit spolupráci se zeměmi, přes něž nebo odkud migrace přichází a zvýšit účinnost prověřování nelegálně příchozích a jejich následné navrácení do domovské země. Návrh obsahuje i vyjasnění pravidel pro ochranu uprchlíků a zranitelných skupin a také systém účinné solidarity pro případy krize. Při jeho platnosti by si členské státy mohly vybrat, zda zemím zažívajícím největší tlak příchodu migrantů pomohou přijímáním relokovaných žadatelů o azyl nebo finanční podporou. Pomoc v krizových situacích by však, ať už v té či oné formě, byla povinná. To, zda bude pakt implementován, je stále otázkou. Vlády zemí EU debatu teprve zahajují, ale protože jde o téma celospolečenské, je na místě vysvětlovat, co obsahem návrhu je a co není.

Co přesně stojí v návrhu nového migračního paktu a co by jeho zavedení znamenalo pro členské země? Má pakt reálnou šanci zefektivnit řízení migrace? Co říká pakt o Schengenu a ochraně hranic? Jak se k paktu staví vláda ČR a ostatní země EU? Které země jsou největšími zastánci a naopak kritiky takzvané „povinné solidarity“? Jak návrh hodnotí experti? Dokáže pakt vyřešit problémy reformy Dublinského systému a má větší šanci, že projde schvalovacím procesem? Lze v dohledné době očekávat další imigrační vlnu do Evropy a co by byly její příčiny? Pokud ano, je na ni Evropa připravena? Jak se země EU postarají o zlepšení situace v uprchlických táborech a dodržování lidských prav běženců? V čem bude spočívat efektivnější integrace migrantů v zemích EU?

#migrace #azylová politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org