Lidovky.cz: Pirátské plutí do EU čeří domácí vody. Politici tepou jejich návrh, nesouhlasí ani koaliční partner

Ředitel našeho institutu Vladimír Bartovic se vyjádřil pro web Lidovky.cz k podpoře většinového systému hlasování v Radě EU, ke které se přihlásila Pirátská strana. Podle Bartovice by většinové hlasování bylo možné minimálně v zahraničně politických otázkách.

Ačkoli politici vesměs nenechávají na Pirátech nit suchou, experti na evropskou integraci tak skeptičtí ke změně hlasování nejsou. „Co se týče většinového hlasování, tak minimálně v zahraničně politických otázkách možné je a umožnilo by pak rychlejší jednání,“ sdělil serveru Lidovky.cz Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Podle něho by se mohlo z jednomyslnosti vyjmout například rozhodování o civilních, policejních nebo vojenských misích EU, dále rozhodování v otázce sankčních seznamů, a za třetí odsuzování zásahů proti lidskoprávním aktivistům.

„To vše dnes vyžaduje jednomyslnost a některé členské země, například Maďarsko, konstantně rozhodování blokují. To pak vrhá špatné světlo na celou EU. Zároveň se ale nejedná o nějaké zásadní otázky, které by zasahovaly do suverenity země,“ doplnil s tím, že i nadále by každé zemi zůstala i v těchto oblastech červená karta, pojistka veta.

Celý článek je dostupný zde.

#Česká pirátská strana #Rada Evropské unie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org