ČRo Plus: Stálá strukturovaná spolupráce PESCO

Náš Martin Michelot byl hostem pořadu Evropa Plus v Českém rozhlase, kde hovořil na téma PESCO - nová obranná spolupráce zemí Evropské unie.

Stálá strukturovaní spolupráce v obranně zemí EU (PESCO) je teprve na začátku, do tohoto obranného projektu ale členské země vkládají velké naděje. Jaký bude mít význam tento projekt pro Českou republiku?

Myslím, že PESCO má potenciál vytvořit základnu pro to, čemu se říká 'Evropská strategická autonomie', to znamená, že členské země Unie budou schopné vést samostatně některé druhy akcí - třeba řízení krizových operací, vysílání stabilizačních misí, nebo výcvik jednotek bez pomoci Spojených států

PESCO má jak střednědobé, tak dlouhodobé cíle. Musíme si uvědomit, že třeba vytvoření malých výcvikových velitelství není něco, co by se porařilo dokončit v příštích dvou letech. Mluvíme tu o rocích 2023 až 2024. Založení Stále strukturované spolurpáce je velmi zajímavý moment pro ty, kdo sledují budování evropské obranné politiky, ale myslím, že první hodnocení fungování této spolupráce bude možné někdy v roce 2020.

Jakou roli v evropské obranné hrál brexit, kde stojí NATO a USA? To vše a mnohem více v archivu ČRo Plus v čase [17:07-26:20].

 

#PESCO #Obrana

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org