TISKOVÁ KONFERENCE: Vztahy USA a členských zemí NATO

V pondělí 9. července jsme pořádali tiskovou konferenci a krátký briefing s bývalým velitelem americké armády v Evropě.

V pondělí 9. července jsme v Pražském kreativním centru v prostorách Skatuského institutu na Staroměstském náměstí pořádali tiskovou konferenci s generálporučíkem Benjaminem Hodgesem. Genpor. Ben Hodges byl v letech 2012 - 2014 velitelem pozemních sil NATO (LANDCOM) a od roku 2014 až do svého odchodu z armády byl velitelem americké armády v Evropě (USAREUR). V součastnosti působí Ben Hodges ve washingtonském think-tanku CEPA (Center for European Policy Analysis). Tiskovou konferenci a briefing s novináři moderoval náš zástupce ředitele Martin Michelot. 

Genpor. Hodges vyzdvihl důležitost existence Severoatlantické aliance a její fungování, zároveň však zdůraznil, aby se ostatní státy nadále snažili o navyšování rozpočtu na obranu a přispívali více k chodu aliance.

Myslím si, že je poněkud nešťastné, že panuje taková nejistota ohledně toho, jak se zachová americký prezident a doufám, že až se náš prezident dostaví do Bruselu, tak učiní to, co od něj aliance potřebuje. A to jasně konstatuje, že závazek k čl. 5 a k ostatním spojencům, ze strany USA platí - tak jak tomu vždy bylo.

Aliance je adaptabilní a agilní organizací sestávající se z 29 států, což je úžasné, že jsme tak akceschopní. Ukázalo se to třeba po ruské agresi na Ukrajině.

Krátký záznam z tiskové konference je dostupný v reportáži České televize v pořadu Studio ČT24 (11:40-23:50), fotky z TK najedete v naší FB galerii. Další zmínky tiskové konference jsou dostupné na serverech: INFO.cz, Týden.czPragueMonitorEuroskopČeský rozhlas a Blesk.

#NATO #USA #bezpečnost #obrana #Aliance

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org