Vyfiltrujte si články z období

Národní konvent o EU: Závěry a implementace výstupů Konference o budoucnosti Evropy

Vedoucí naší bruselské kanceláře Žiga Faktor vypracoval podkladový materiál na téma Závěry a implementace výstupů Konference o budoucnosti Evropy. Odpovídá v něm na tři otázky: Jak docílit toho, aby byla závěrům Konference přikládána vetší pozornost občanů a médií? Jak zajistit úspěšnou implementaci výstupů KOBE? Je vhodné využívat některé aspekty Konference i po jejím ukončení? A jakou roli v tomto může Česká republika hrát?

Zjistit více PDF

REPORT: Fair and Sustainable Future of Transport and Buildings

Výzkumná pracovnice Tatiana Mindeková napsala report z debaty, která se zaměřila na spravedlivou a udržitelnou budoucnost dopravy a budov. Debata blíže rozebrala legislativní návrh ETS, jeho možné rozšíření a přerozdělování financí v této oblasti.

Zjistit více

EU MONITOR: Postoj Evropské unie k členství Ukrajiny v EU

Jakub Ferenčík napsal EU Monitor na téma: "Postoj Evropské unie k členství Ukrajiny v EU", kde se zabývá potencionálním členstvím Ukrajiny v Evropské unii. Ferenčík se také věnuje procesu přechodu na členský stát EU a srovnává jej s podobným procesem, kterému čelí některé jiné státy, zejména Srbsko. Ve své práci se autor zabývá některými faktory procesu přechodu, od přihlášení se k hodnotám EU, jako je "lidská důstojnost, svoboda a rovnost", až po vytvoření prostoru "prosperity a sousedství".

Zjistit více

BLOG: The Militarization of Europe: Three Reasons the EU’s Defense Strategy Changed

Jakub Ferenčík napsal blog na téma: Militarizace Evropy: Tři důvody, proč se obranná strategie EU změnila. Ve svém blogu píše například o třech důvodech, proč se změnila obranná strategie Evropské unie nebo o Militarizace Evropy a budoucnost odstrašování.

Zjistit více PDF

Národní konvent o EU: DOPORUČENÍ: Vztahy EU s indopacifickou oblastí z pohledu ČR

Nejnovější národní konvent o EU proběhl 29. dubna 2022. Přinášíme vám shrnutí základních bodů, které se na konventu probíraly. Doporučení vypracovala Tereza Novotná a Alexandra Visnerova.

Zjistit více PDF

TISKOVÁ ZPRÁVA: Snižování emisí z dopravy: Český trh ojetých vozidel nabízí dostupné vozy i v kategorii elektromobilů

Přečtěte si tiskovou zprávu, který vypracoval náš výzkumný pracovník Michal Hrubý na základě analýzy, kterou napsal ve spolupráci s datovou analytičkou Šarlotou Smutnou ze Seznam.cz. Tisková zpráva popisuje vybrané závěry a data k trhu ojetých aut a elektromobilů v ČR.

Zjistit více

Policy Paper: The Future of Energy Poverty: Will the Social Climate Fund be enough for a Just Transition?

Naše výzkumná pracovnice Katharine Klačanský napsala policy paper na téma "Budoucnost energetické chudoby: Bude Sociální klimatický fond stačit pro spravedlivý přechod?" ve kterém zmiňuje například, že spravedlivý přechod k zelené ekonomice je takový, který nikoho nenechá pozadu.

Zjistit více PDF

BLOG: Francouzské volby uprostřed francouzského předsednictví - reflexe dopadu francouzské prezidentské kampaně

Esteban Gas napsal blog o proběhlých francouzských volbách, které se konaly během francouzského předsednictví. Macronovo znovuzvolení sice na první pohled umožňuje další období pokračování stávající francouzské agendy v EU, ale prohlubující se propast mezi krajní pravicí a Macronem bude muset být v příštích letech politicky uznána a může mít dopad na EU.

Zjistit více PDF

Národní konvent o EU: Vztahy EU s indopacifickou oblastí z pohledu ČR

Tereza Novotná, výzkumná spolupracovnice a Alexandra Visnerova, projektová manažerka, vypracovaly podkladový materiál na téma Vztahy EU s indopacifickou oblastí z pohledu ČR. Odpovídají v něm na tři základní otázky: Jak se nový geopolitický kontext v důsledku války na Ukrajině projeví v indopacifické oblasti, včetně vztahů s Čínou, a jak by měla EU reagovat? S kterými dalšími partnery by měla EU spolupracovat a na které by se měla přednostně zaměřit ČR v rámci svého předsednictví Rady EU? Na které sektory v rámci evropské indo-pacifické strategie by se měla EU nejvíce zaměřit a které by měla ČR preferovat v rámci předsednictví Rady?

Zjistit více PDF

Blog: In tandem with COVID - 19, other, less visible, mental health crises are on the rise.

Michaela Stanová napsala blog, ve kterém se věnuje tomu, jak pandemie COVID-19 ovlivnila mentální zdraví nás všech. Tvrdí, výskyt COVID-19 způsobil nejen nárůst, ale i zhoršení již existujících psychických potíží, ale naštěstí i zájem o jejich řešení. A to jak na úrovni jednotlivců, tak na úrovni legislativní.

Zjistit více PDF



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org