Vyfiltrujte si články z období

Blog | Utopie nebo realita? Česká republika přijme euro do roku 2030

Kdy bude Česká republika připravena přijmout euro, jak se zavázala vstupem do EU. Proč ještě nemáme euro a jaký bude mít jeho přijetí dopad? Tomuto tématu se ve svém blogu věnovala naše stážistka Šárka Váchalová.

Zjistit více PDF

EU MONITOR | Od boomu ke krachu: Jak nekoordinované politiky zastavily zavádění solární energie v Česku

Jonathan Lyons ve svém EU Monitoru píše o budoucnosti solární energie v České republice. "Využití plného potenciálu solární energie pomůže nejen splnit cíle EU v oblasti dekarbonizace, ale také podpoří energetickou bezpečnost a vytvoří místní pracovní místa. Potenciál solární energie v České republice je značný, až 12 GW", píše Lyons.

Zjistit více PDF

Blog | Evropský zákon o svobodě sdělovacích prostředků

Naše stážistka Leonor Tavares se ve svém blogu věnuje novému zákonu Evropské unie o svobodě sdělovacích prostředků. Nezávislá média jako prostředek svobody projevu jsou v některých členských státech EU ohrožena a jsou využívána k politické propagandě nebo jsou zcela rušena. Nový zákon by měl zajistit, aby veřejnoprávní média poskytovala pluralitu informací nestranným způsobem, a zároveň regulovat jejich financování a získávání a ochranu novinářských zdrojů.

Zjistit více PDF

Plyn v číslech | Evropská solidarita s plynem: jak je na tom Česko? | AKTUALIZOVÁNO

Státy Evropské unie čeká období snižování spotřeby plynu. Přestože cílem návrhu, na kterém se členské země shodly, je dobrovolné snížení spotřeby v nadcházejících měsících o 15 % oproti průměru uplynulých pěti let, bude tlak na ještě vyšší úspory růst. A to nejen ve spotřebě zemního plynu, ale také elektřiny. Náš výzkumný pracovník Michal Hrubý sepsal přehled o plynu a jeho užívání v Česku, ve kterém upozorňuje na nutnost úspor, které nám pomůžou překlenout letošní topnou sezónu a zodpovídá několik otázek, které se ke spotřebě plynu pojí. Jak je na tom s plynem Česko? Jaké jsou naše zásoby a kde získat nové kapacity? A jak šetřit s ohledem na další zimu? I na tyto otázky najdete v přehledu odpovědi. Přehled budeme postupně aktualizovat (původně vydáno 1. srpna 2022).

Zjistit více PDF

Blog | Nová naděje na obzoru? Dialog mezi Bělehradem a Prištinou a snaha Evropské unie o diplomatické vítězství

Naše stážistka Barbora Volková se ve svém blogu zaobírá vznikem francouzko-německého návrhu týkajícího se sporů mezi Kosovem a Srbskem. Rozebírá, co tato iniciativa obnáší a jaký význam může mít pro přístupová jednání v rámci Evropské unie.

Zjistit více PDF

EUKI Report | Industrial decarbonisation policies in the EU

Tento report, Který napsala Tatiana Mindeková, je první částí budoucí publikace k našemu projektu "Dekarbonizace průmyslového sektoru: Udržitelné financování jako příležitost?", který je financován Evropskou iniciativou pro klima. Nabízí přehled klíčových politik Evropské unie v oblasti klimatu, přičemž zvláštní pozornost je věnována odvětví těžkého průmyslu.

Zjistit více

Strategic partnership for a secure and digital Europe | Forging a digitally advanced future with deepened transatlantic cooperation

Naše Danielle Piatkiewicz přispěla svojí kapitolou o „Securing a Digital Future“ do publikace s názvem "Strategic partnership for a secure and digital Europe“, kterou publikovalo Centre for European Perspective. Danielle spolu s dalšími autory vytvořili publikaci, ve které se věnují transatlantické spolupráci a jejímu dopadu na digitální budoucnost.

Zjistit více PDF

Think Tank Forum | Rethinking Enlargement in times of Geopolitical Earthquakes: Conclusions and recommendations

Tento politický brief shrnuje závěry fóra think-tanku pro rozšíření EU "Přehodnocení rozšíření v době geopolitických zemětřesení", které bylo uspořádáno ve spolupráci s pražskou kanceláří Heinrich Böll Stiftung a dalšími partnery.

Zjistit více

Národní konvent o EU | Doporučení: Integrace Ukrajiny do EU

Naše seniorní výzkumná pracovnice Jana Juzová zpracovala shrnutí a doporučení vyplývající z diskuze kulatého stolu Národního konventu o EU konaného dne 26. října 2022 na téma „Integrace Ukrajiny do EU". Na konventu vznikla tři doporučení na základě zodpovězení následujících otázek: Jak mohou EU a Česká republika podpořit Ukrajinu v poválečné rekonstrukci a reformách nutných pro integraci do EU? Jaké nástroje má EU k dispozici pro hlubší ekonomickou a politickou integraci Ukrajiny? Je EU připravena plně integrovat Ukrajinu a další kandidátské státy? Může pro tyto účely využít zkušenosti z předchozích kol rozšíření?

Zjistit více PDF

Policy Paper: Evaluating Transatlantic Relations in Times of Conflict

Naše výzkumná pracovnice Danielle Piatkiewicz napsala policy paper na téma "Hodnocení transatlantických vztahů v době konfliktu", ve kterém se věnuje například transatlantické bezpečnosti, nové evropské bezpečnostní architektuře či obnovenému účelu NATO. V závěru zmiňuje další kroky jak může transatlantické společenství spolupracovat v době konfliktu.

Zjistit více PDF



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org