Report | Moldavské volby 2024: Volba mezi Ruskem a EU

Moldavsko se nachází v zásadním bodě, který rozhodne o jeho postavení v Evropě. V nedělních volbách usiluje současná prezidentka Maia Sanduová o druhé funkční období a o kladný výsledek v referendu o vstupu do EU, aby potvrdila směřování své země do Evropy. Hybridní hrozba, které Moldavsko čelí ze strany Ruska, se však nerozplyne, zejména s blížícími se klíčovými parlamentními volbami v této malé bývalé sovětské republice v příštím roce. Hugo Blewett-Mundy, nerezidentní výzkumný spolupracovník Institutu EUROPEUM, analyzuje současnou situaci v Moldavsku a předkládá výhled pro tuto zemi v roce 2025.

Pro Moldavsko a jeho demokratickou budoucnost je to teď, nebo nikdy. 20. října 2024 se v této malé vnitrozemské zemi ležící mezi Rumunskem a Ukrajinou uskuteční dvě hlasování, která rozhodnou o jejím postavení v Evropě na pozadí obnoveného střetu mezi Východem a Západem.

V prezidentských volbách současná proevropsky orientovaná a reformní prezidentka Maia Sanduová usiluje o druhé funkční období, aby mohla prosazovat proevropský a reformní program své vlády, který zahájila v roce 2020. Moldavští voliči stojí také v referendu před rozhodnutím, zda chtějí změnit ústavu své země z roku 1994 tak, aby se členství v EU stalo nezvratným strategickým cílem země. 

Celý článek v angličtině si můžete přečíst pod tlačítkem PDF.

 

 

 

#Moldavsko #vstup do EU #prezidentské volby



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org