RevivEU | Máme se bát o ekonomickou budoucnost Evropy?

Zveme vás na veřejné natáčení podcastu, které se bude věnovat diskuzi o dopadech pandemie COVID-19 na evropskou průmyslovou politiku a její možné důsledky pro českou ekonomiku a společnost. Zaměříme se na novou technologickou dynamiku, která vznikla v důsledku pandemie, a na způsoby, jak Evropská unie může reagovat na technologickou konkurenci s USA a Čínou.

Pandemie COVID-19 neznamenala pouze velkou zdravotnickou zátěž pro členské státy EU, ale i zásadní předěl v přemýšlení nad globalizovanou ekonomikou na celém světě. Dodavatelské řetězce se přerušily a zároveň došlo k velkému zrychlení adopce nových technologií jako jsou elektrická auta, obnovitelné zdroje nebo umělá inteligence.

Evropská unie, která měla doposud technologickou převahu v mnoha oborech a zároveň vyspělý průmysl, začíná technologicky ztrácet na konkurenty v USA nebo Číně. Nejčernější scénář? Hrozí ztráta pracovních míst a s tím spojené sociální problémy, což by mohlo vyústit až v nestabilitu celého evropského politického systému. Zvrátit negativní trend má nová celoevropská průmyslová politika a také částečně fond post-covidové obnovy.

Čeho by měla evropská průmyslová politika dosáhnout? Jaký vliv by měla mít na českou ekonomiku? A jak by českou společnost ovlivnil neúspěch této politiky?

Ve středu 29. května 2024 od 17:30 ve Skautském institutu, Staroměstské náměstí 4/1, Praha. 

HOSTÉ:

  • Martin Buchtík, sociolog, ředitel STEM
  • Petr Janský, Institut ekonomických studií FSV UK
  • Klára Votavová, výzkumná pracovnice, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM

Pro účast na diskuzi se registrujte zde.

Těšíme se na Vás a na Vaše názory! 

#Konkurenceschopnost #Průmyslová politika #sociální politika

Ondřej Pešek
Manažer kanceláře a projektů
Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org