Policy Paper | FROM STICK SHIFT TO SKILL SHIFT? Reskilling of automotive's employees in the eyes of the industry's stakeholders

V proškolování zaměstnanců automobilek není na co čekat, pokud nechceme, aby náš autoprůmysl zkostnatěl a zaniknul. Píše Rebeka Hengalová, výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Požadované dovednosti zaměstnanců autoprůmyslu se s digitalizací, automatizací a přechodem na elektromobilitu zásadně mění. Transformace autoprůmyslu může mít negativní dopady na zaměstnanost v tomto strategickém odvětví, pokud nezačneme proškolovat a přeškolovat ve velkém rozsahu. Nečinnost může ohrozit jeden z největších sektorů české ekonomiky, naopak proaktivní přístup může posílit jeho konkurenceschopnost a odolnost na globálním trhu. Národní strategie pro management zaměstnanosti a reskillingu ale chybí, aktéři autoprůmyslu by přitom rádi formálně spolupracovali. Jaké jsou možnosti projít transformací a neztratit přitom většinu zaměstnanců popisuje tento výzkum a doporučuje mimo jiné (i) vytvořit formální strategii přeškolování zaměstnanců strategických odvětví, včetně autoprůmyslu, (ii) proškolovat průběžně a spojit síly zaměstnavatelů i státu, a (iii) posilovat pozici českého autoprůmyslu skrze vyšší odbornost a důraz na výzkum a vývoj. 

“If the automotive industry is to remain the stable motor for employment in Europe, large-scale and timely sector-wide and national skill-building and reskilling strategies should be established and implemented. These developments should also be reflected in the recruitment and retention strategies. Instead of job loss, let us focus on skill shift.” 

Přečtete si celou publikaci zde:

 

Na infografiky k publikaci se můžete podívat zde:

DATA 

PŘEKÁŽKY A DOPORUČENÍ

 

 

#Policy Paper #Automotiv #Elektromobilita

Rebeka Hengalová
Výzkumná pracovnice

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org