iDNES: Přichází zásadní reforma emisních povolenek, zdraží pohonné hmoty i uhlí

Navzdory všem překážkám se Evropská unie drží cíle stát se do roku 2050 klimaticky neutrální. Dalším krokem je zásadní reforma emisních povolenek, na níž se předběžně dohodli vyjednavači Rady EU a Evropského parlamentu těsně před Vánocemi. Obchodování s emisemi (ETS) se od roku 2027 bude týkat také budov a silniční dopravy. Pro iDNES se k této problematice vyjádřila naše seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová.



"V Německu, kde už obdobný systém jako ETS 2 mají od loňského roku zavedený, se odhaduje, že se do ceny benzinu a nafty promítl osmi centy (zhruba dvě koruny) na litr." 

"Dopady nového systému na domácnosti má podle Davidové kompenzovat nový Sociální klimatický fond, v němž bude 86,7 miliardy eur (více než dva biliony korun). Členské státy z něj budou moci peníze čerpat ještě před spuštěním systému ETS 2. "Více než třetina těchto peněz bude moct jít na přímou podporu domácnostem. Zbytek půjde na investice do rozvoje čistých technologií, jako jsou obnovitelné zdroje, tepelná čerpadla, elektrifikovaná doprava a podobně." 

Celý článek si můžete přečíst zde

#reforma #emisní #povolenky

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org