POZVÁNKA: EU± // Národní plán obnovy

Zveme Vás na debatu EU± o Národním plánu obnovy, který česká vláda představila letos v dubnu. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany.

Na začátku dubna představila česká vláda Národní plán obnovy, jenž představuje ucelenou strategii na využití 172 miliard korun z Fondu příští generace EU. Peníze bude nutné využít rychle během následujících pěti let, což v praxi znamená, že velká část budoucích investic českého státu bude v letech 2021-2026 bude určena tím, co se vláda rozhodla podpořit v rámci Národním plánu obnovy.

Ačkoliv se jedná o obrovský balík peněz – cca 13 % ročního českého státního rozpočtu – doposud se něm příliš nemluvilo. Pouze sporadicky se objevovala kritika, že se plán zaměřuje příliš na tvrdé projekty, lepí příjmové díry ve státním rozpočtu a ignoruje investice do znalostní ekonomiky. Jiní naopak chválí plán s tím, že pomůže snížit emise skleníkových plynů a podpoří českou železniční a digitální infrastrukturu.

Jaké projekty budou podpořeny v rámci Národního plánu obnovy? Odpovídá plán na výzvy, které stojí před Českou republikou? A co z politického hlediska znamená post-covidový plán obnovy pro soudržnost EU?

Hosté:

⦿ Jiří Hlavenka – investor, spoluzakladatel Kiwi.com

⦿ Jitka Savin – zástupkyně ředitele odboru evropských záležitostí a vnitřního trhu, Ministerstvo průmyslu a obchodu (TBC)

⦿ Vít Havelka – výzkumný pracovník, EUROPEUM Institute for European Policy

Moderátor: Tomáš Weiss, Katedra evropských studií IMS FSV UK

Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Sledovat a zúčastnit se můžete ve středu 12. května od 18:00 na našem Facebooku, případně později ze záznamu tamtéž. 

Budeme se těšit na Vaši účast. 

#EU± #národní obnova

Související články

Žádné související články


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org