Pravda.sk: Do Európy posielame prokurátora z kauzy Kuciak

Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM komentoval pro portál Pravda.sk problematiku a okolnosti týkající se nově vznikajícího Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), mimo jiné se zabýval i otázkou jeho personálního obsazení.

Podľa experta na právo EÚ a riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku EUROPEUM Vladimíra Bartovica je veľmi dobré, že sa väčšina európskych krajín na vytvorení tohto úradu dohodla. „Posledné roky ukázali, že rozsah podvodov s dotáciami v jednotlivých členských krajinách je obrovský a národné orgány nie sú niekedy dostatočne schopné a inokedy ochotné to vyšetrovať. Zároveň sa však jedná o finančné prostriedky všetkých daňových poplatníkov EÚ, nielen jednotlivých krajín. Preto dáva logiku, že Európska únia by mala mať možnosť kontroly,“ vysvetľuje Bartovic.
 
„Pri veľkých podvodoch s DPH sa ukázalo, že ide o obrovský tunel do daňových príjmov jednotlivých členských krajín a pre komplikovanosť týchto podvodov je veľmi náročné ich stíhať. Vyžaduje si to rozsiahlu spoluprácu národných prokuratúr, ktorá dnes, či už kvôli jazykovým bariéram a ďalším časovým zdržaniam, nie je veľmi jednoduchá. Pre centralizovaný orgán preto bude oveľa jednoduchšie a efektívnejšie tieto podvody stíhať,“ zdôraznil.
Celý článek si můžete přečíst ZDE
#Úřad evropského veřejného žalobce #EPPO

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org