ČT24: Zahraniční politika nové vlády

Vladimír Bartovic byl ve středu 27.6 hostem dopoledního Studia 6 kde komentoval jaká bude zahraniční politika nově jmenované vlády Andreje Babiše.

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu 27.6 novou vládu Andreje Babiše. Ředitel našeho institutu Vladimír Bartovic byl ten samý den hostem speciálního Studia 6 České televize ke jmenování vlády, kde komentoval jaká bude zahraniční politika nové vlády. Podle něj lze očekávat jak personální tak obsahovou kontinuitu. Krátce po jmenování nové vlády premiér Babiš také odjel na summit do Bruselu.

Ta nejdůležitější věc, kolem které se budou točit debaty je znovu vyostřená migrační krize. Po období, kdy se zdálo že jsou tam náznaky kompromisu, tak po italských volbách a s blížícími se zemskými volbami v Bavorsku se opět vyostřila rétorika. Zároveň vyvstal institucionální boj mezi Evropskou komisí a Evropskou radou. Pan premiér Babiš tam jede s tím, že Česká republika podporuje to řešení se kterým přišla zejména Evropská rada a to je selektování migrantů na ty ekonomické a na ty, kteří opravdu jsou uprchlíky podle mezinárodního práva. To znamená i opuštění těch hot-spotů v EU a vybudování těchto center mimo území EU, tedy hlavně v Severní Africe.

Jak bude vypadat koexistence premiéra Babiše s prezidentem Zemanem v otázce zahraniční politiky?

Obecná shoda na těch nejdůležitějších věcech je - to znamená členství v NATO a v Evropské unii. Ale pak je mnoho věcí, ve kterých se prezident s panem premiérem Babišem, nebo s vládou, rozcházejí. Rozcházeli se i v minulosti. Viděli jsme to, když se debatovala situace na Ukrajině, otázka Krymu, viděli jsme to v otázce amerického útoku v Sýrii. Těch otázek byla řada, kde k rozporu mezi premiérem a prezidentem došlo a samozřejmě velice cítíme ten příkon prezidenta na vztahy s Ruskem a zlepšování vztahů s Ruskem.

Celý rozhovor s Vladimírem Bartovicem je k dispozici v archivu Studia 6 (53:50-57:40).

#Zahraniční politika #Jmenování vlády #Babiš

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org