Pompeje Pompea: Nové íránské mírové dohody a co znamenají pro EU?

Naše Rachel Warren analyzuje, ve svém nejnovějším blogu, plány USA o odstoupení od mírové dohody s Íránem po nástupu nového ministra zahraničích věcí Pompea.

  • Trumpova administrativa nebyla charakterizována jako důmyslná ani ohleduplná; nicméně s přírůstem nového ministra Marka Pompea se volatilita dále zvýšila.
  • Předchůdce nynějšiho ministra představoval umírněné verze Trumpových politických plánů, Pompeo se Trumpovi ve strohosti vyrovnává.

Pro dobro států v EU se musí transatlantické vztahy ochraňovat. I když president Trump střídá mezi kritikou a chválou pro NATO, ministr Pompeo se jeví, že chápe důležitost této organizace.

Skrz navyšování efektivity PESCO, vůdčí aktéři EU můžou očekávat růst v jejich obecné shopnosti zasahovat. Je důležité aby evropští lídři zdůrazňovaly integraci před suverenitou obrany v tomto ohledu. Výzkum obrany, produkce a operace jsou zásadní v těchto časech, a můžou prospívat ze spolupráce a integrace.

S ohledem na inauguraci ministra Pompea do jeho pozice se EU snaží posílit stabilitu aliance NATO, ale také získat silnější pocit bezpečí a samosprávy. Toto je výsledek nedávné utlačující nátuře Aliance.

Celý blog je dostupný (v anglickém jazyce) na EurActiv.

#Írán #mírové dohody #Trump #Pompeo

Rachel Warren
Stážistka


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org