Minerva: Volby v Česku – největší úspěch populismu od Brexitu

Náš výzkumný pracovník Christian Kvorning Lassen přispěl se svým komentářem o povolební situaci v České republice pro norský server Minerva.

Článek Ingebjørg Sofie Larsen, v norském periodiku Minerva, se zabývá povolební situací v České republice. Přestože Andrej Babiš tyto volby vyhrál s celkem překvapivým náskokem, nemá snadnou pozici pro vyjednávání budoucí vlády, většina ostatních stran se totiž zdráhá jít s Babišem do koalice, který je vyštřován v korupčních kauzách.

Christian také dodal, že ODS byla jedinou tradiční stranou, která dokázal překročit 10%. Pirátská strana skončila na třetím místě s 10,8% a nacionalistická SPD získala 10,6% hlasů.

"Češi si očividně vybrali strany 'protisystémové' před stranami tradičními", říká Christian Kvorning Lassen z českého think-tanku EUROPEUM.

Jaké jsou tedy možné koalice?

Jednou z možností je pokračování té stávající, s Křesťanskými demokraty, Soiálními demokraty a ANO. Druhá možnost je koalice ANO s Občasnkými demokraty, s možnou účastí středových Křesťanských demokratů. Ale obě tyto možnosti závisí na ochotě ostatních stran překonat opozici vůči Babišovi" řekl Lassen.  Poslední možností pro Andreje Babiše je koalice s krajně pravicovou nacionalistickou stranou SPD a komunistickou krajně levicovou KSČM. Toto je ale koalice o které sám Babiš prohlásil že ji nechce, protože strany toho kromě euroskepticismu nemají mnoho společného, navíc Babiš má vůči EU mnohem pragmatičtější přístup.

Celý článek si můžete v norském jazyce přečíst na Minerva.no

#Volby 2017

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org