ČT24: Protesty v Katalánsku

Michal Vít komentoval pro ČT24 současnou krizi ve Španělsku, která nastala po katalánském referendu o nezávislosti.

Michal Vít komentoval pro ČT24 současnou krizi ve Španělsku, která nastala po katalánském referendu o nezávislosti. Jaký je jeho názor na projev španělského krále Filipa VI.? Co je vůbec příčinou katalánského separatismu a jde v celém sporu o boj za demokratické principy?

O této věci se ví dlouhé dekády, roli tam hrají historické sentimenty a potlačování katalánské nezávislsoti z doby Francova režimu, ale je také nutno říct, že ty argumenty nejsou postaveny do tak silně emocionální roviny, že lidé budou "umírat" za nezávislost Katalánska. Celá ta diskuse je mnohem více ekonomická a o tom, jakým způsobem španělská vláda do značné míry prohospodařila možnost dosáhnout nějakého ekonomického kompromisu, například větší ekonomické svrchovanosti a daňové nezávislosti Katalánska. Nejhorší na tom je, že je velmi obtížné najít perspektivu, která by zohledňovala zájmy Španělska, zájmy Katalánska a zájmy Evropské unie.

 

Katalánská společnost není jednoznačně pro vyhlášení nezávislosti, mnohé ekonomické subjekty se k této věci staví dost rezervovaně a spíš se katalánští představitelé snaží vtáhnout do toho celého sporu i Evropskou unii jako vnější element, který by medioval zažehnutý spor. Tím, že celé Katalánsko není 100%, nebo z 80-90%, nakloněno vlastní nezávislosti, tak to tu situaci paradoxně komplikuje v tom, že se může sice vyhlásit nezávislost, na druhou stranu legitimita tohoto vyhlášení, která bude vycházet z tohoto referenda je, mírně řečeno, problematická.

 

Celý rozhovor najdete v archivu ČT24 v čase [3:35 - 10:25].

#katalánsko #španělsko #separatismus

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org