Euractiv.cz | Evropská obrana není v dobrém stavu, nový komisař může pomoct

O postu eurokomisaře pro obranu se diskutovalo už minimálně rok předtím, než Ursula von der Leyen představila podobu své druhé Evropské komise. Až se zveřejněním pověřovacího dopisu minulý měsíc, který funguje jako jakýsi popis práce budoucího eurokomisaře, dostala pozice, kterou bude zastávat bývalý dvojnásobný premiér Litvy Andrius Kubilius, jasnější kontury. Pro Euractiv.cz komentovala výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM Zuzana Krulichová.

Andrius Kubilius je zkušený politik, (…) zároveň se vyjadřuje jasně pro podporu Ukrajiny a vymezuje se proti Rusku. Jeho jmenování je tak jasným signálem do zahraničí. To, že je z menšího členského státu EU, ale ze státu, který je poblíž Rusku, mu pak může být i výhodou, protože toto portfolio je přeci jen vnímáno s jistou opatrností.

Celý článek si přečtěte zde.

#Eurokomisaři #Andrius Kubilius #eurokomisař pro obranu

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org